Радев: Да се пресекат всякакви практики, в които на българския пациент се гледа като на стока

Снимка: Пресцентър на президента

Румен Радев пожела на студентите на Медицинския университет да върнат доверието на гражданите в българското здравеопазване. Държавният глава участва днес в церемонията, с която беше отбелязана 100-годишнината от създаването на Медицинския факултет и на Медицинския университет в София и призова „да се пресекат всякакви практики, в които на българския пациент се гледа като на стока“.

„Нашата здравна система акумулира през последните години много негативи. Тя концентрира в себе си и недъзите на нашето общество“, подчерта Румен Радев и добави, че причините за това са много – организационни, финансови, обществени и етични. Президентът призова младите лекари да не се разколебават от предизвикателствата в здравеопазването и да го променят към по-добро.

„Нямам намерения да ви поучавам точно във вашата изключително сложна и специфична професионална област, но ако наистина имате амбицията да отговорите на високите обществени очаквания и да промените системата, само професионалното развитие няма да бъде достатъчно. За това са нужни хора, съчетали и изключителен професионализъм, и високи морални стандарти, и визионерство. Сигурен съм, че в тази зала са истинските лидери, които могат да постигнат това“, обърна се президентът към студентите и преподавателите.

Румен Радев поздрави младежите за избора им да се отдадат на една от най-хуманните професии, изискваща от медиците постоянство, отговорност, себеотрицание, човечност и безгранична любов към хората. В изказването си президентът припомни и думите на министъра на просвещението през 1917 г. Петър Пешев, който определя откриването на Медицинския факултет при Софийския университет „Свети Климент Охридски“ като „важна държавна задача“, а осигуряването на качествено и достъпно здравеопазване за всеки български гражданин остава важна държавна задача и днес.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK