22-ма ученици и петима учители от СУ “Св. св. Кирил и Методий“ в Сатовча с едноседмична визита в Испания

Снимки: СУ - Сатовча

Невероятна седмица, изпълнена с много емоции, нови приятелства, прекараха в Кралство Испания 22-ма ученици и петимата им учители от СУ "Св. св. Кирил и Методий" в с. Сатовча. Всички те бяха в Испания като участници в проекта по френски език на тема "Градина без граници. Нека нашият дух цъфти в градината на Европа", по Програма "Еразъм +". 

Преди дни групата се завърна в Сатовча благополучно, обогатена духовно от видяното и преживяното, а координаторът на проекта старши учител по френски език Райна Славчева разказа за паметните срещи, наученото от учениците, за силно впечатлилите ги училища, начина на обучението в тях, посетените исторически обекти и красотите на слънчева и топла Испания, в която работят и стотици гастарбайтери от община Сатовча.

Ръководители на групата са били директорът на училището Джеват Дунчев, Райка Славчева, началните учители Аксиния и Сузана Влайкови, както и Аксиния Айролова – старши учител по информатика и информационни технологии. В проекта и срещите в Испания по него са присъствали и още 22-ма ученици и 3-ма учители от Португалия с координатор Лижия Карвало.

„На аерогарата в Мадрид бяхме посрещнати с цветя от екипа на Испания. От самото посрещане до последния ни ден нашите домакини ни обгръщаха с изключително топлото си отношение, внимание и уважение. Заедно с групата от Португалия посетихме прекрасния град Сеговия, Кастилия и Леон, основан през 80 г. пр. н. е. от римляните. Посетихме културните забележителности -  постготическата катедрала, построена през 1525 г. по заповед на Карл V, замъка „Алкасар“, знаменития римски акведукт, дълъг 728 м. и висок 28 м, който се извисява над града и околностите, църквата „Вера Крус“, която е била една от резиденциите на тамплиерите до 1208 г., когато орденът бил унищожен", разказа Райка Славчева.

В град Сан Илдефонсо групата е посетила кралския дворец „Ла Гранха” – лятна резиденция на испанските крале, а с помощта на екскурзовод е разбрала за историята на двореца, построен през 1721 г. от Филип V, с оформени градини по модел на парка Версай в Париж.

"Видяхме и истински се насладихме на красивите градини „Ла Гранха”, заемащи площ от 1 500 акра, които са най-добрите образци на градинското оформление през XVIII век. Силно ни впечатли изкуственото езеро в градината, наречено "Ел Мар" (Море), разположено на най-високата точка на парка, което представлява естествен резервоар за вода, осигуряващ налягане за цялата водоснабдителна система", сподели още координаторът на проекта Райка Славчева.

Тя си припомни и за топлото посрещане на групите в град Аловера от ръководството на училището, учителите и родителите на учениците, за издигнатите знамената на страните – партньори България, Португалия и Испания, за разменените подаръци и за специалната и невероятна украса в училището, съчетана с проект „Еразъм+”.

Особено полезен се е оказал за всички организираният от домакините 10-часов курс по испански език с много интерактивни и ролеви игри. Учениците от Сатовча са успели да научат за краткото време основната лексика и граматика на испански език – азбука, числа, цветове, поздрави, кратки диалози и др.

След обучението са посетили и кметството на градчето, където са били посрещнати от кмета с топли думи и интересна презентация и игра на тема „Как да опазим околната среда в града?”. Кметът на Аловера ги е изненадал с лакомства и подаръци за всички партньори.

"Участвахме в часове по френски, английски, физика, математика, биология, история, география, информационни технологии, музика, изобразително изкуство, физическо възпитание и спорт. В наша чест бяха проведени и спортни игри между отборите на Испания, България и Португалия, а учителите по френски език имахме възможността да бъдем преподаватели по френски език на испанските, българските и португалските ученици“, допълни Славчева.

Тя разказа и за направеното им силно впечатление от факта, че колегите им от Испания работят с интерактивни дъски, използват нови методи на преподаване, където ученикът е в центъра на обучението с възможности за по-лесно и достъпно усвояване на учебния материал, от което всички ученици са би много мотивирани.

Организираният от домакините курс за изучаване на тънкостите на известните по цял свят испански танци за ученици и учители било едно от най-интересните и забавни мероприятия.

Според традицията всички са засадили цветя в училищната градина, посветена на проекта. Всяка страна си имала свое цветно кътче в училищата партньори. Сатовчанските ученици и учители са засадили червена роза, която е символ на България, лалета, карамфили и далии.

Програмата на мобилността също е включвала посещения на различни градове и забележителности. В Мадрид са посетили ботаническата градина, историческия квартал, кралския дворец, музея „Прадо”, паметника на Филип III, катедралата Алмодена, известни стадиони като Сантяго Бернабеу, парк Европа с макети на известни забележителности на европейските страни и др.

Особено голямо е било удоволствието на всички  при посещението в град Толедо - „град на три култури“ - християни, араби и евреи, известен със своите катедрали, замъци, историческа част, църкви дворци, крепости и синегоги. Били са и в град Алкала де Енарес – родното място на известния писател Мигел де Сервантес, в град Гуадалахара - разположен на брега на река Енарес.

Така българската група е успяла да се докосне до културата, обичаите и традициите на Испания. Разделили са се с участниците партньори с интернационална вечер – песни на известен певец от Гуадалахара, магически спектакъл игри, танци и дискотека.

Учениците от Сатовча са участвали с модерен български танц, изпълнен от Сузана Моллова и Сузана Хаджиева, и с два фолклорни танци, подготвени от Райка Славчева и Дорданка Мейзинева, за които са получили бурни аплодисменти и поздравления.

С истинска носталгия и умиление Райка Славчева разказа и за прощалната вечеря в училището, организирана от родителите и учителите на испанските ученици, убедена, че тя ще остане паметна за всички от това им пътуване заради топлотата и демонстрираното от родители и учители на испанските деца уважение към групата от Сатовча и България.

Испанският координатор на проекта Сузана Ортега на изпроводяк е връчила на всички участници декларация и сертификат за участие в международната учебна, преподавателска и учебна дейност и за участие в курса по испански език, ниво А1.

„За пореден път се почувствахме истински европейци, посрещнати топло и грижовно от страна на партньорите от Испания. Удивихме се от красотата, чистотата, спокойствието и добрите взаимоотношения. Нашите ученици бяха много развълнувани, тъй като за някой от тях това бе първото излизане зад граница. През цялото време те имаха възможност да практикуват чужди езици, да се запознаят с традициите, обичаите и културата на испанския народ. Тръгнахме си с благодарноскти и надежди за нови срещи", каза още Райка Славчева.

 

КОМЕНТАРИ

Коментарите са забранени за тази статия.

FACEBOOK