Държавни лидери от цял свят поздравиха българите за Националния празник 3 март

Снимка: Прессекретариат

Президентът Румен Радев получи поздравителни писма от редица държавни глави

Президентът Румен Радев получи поздравителни писма от редица държавни глави по повод отбелязването на Националния празник на Република България – 3 март.

Писма до българския държавен глава изпратиха президентите и държавните ръководители на Руската федерация, САЩ, Република Австрия, Унгария, Кралство Испания, Република Естония, Република Казахстан, Държавата Палестина и много други.

„Приемете най-топли поздравления по случай Националния празник – Деня на Освобождението на България от османското иго“, заявява в писмото си президентът на Руската федерация Владимир Путин.

„Руско-турската война 1877-78 г. заема особено място в нашата обща история. Ние почитаме паметта за славните подвизи на руските войници и българските опълченци, сражавали се рамо до рамо за независимостта на вашата страна“, отбелязва в писмото си руският президент.

„Убеден съм, че опирайки се на добрите традиции на братското приятелство, свързващи нашите народи, ще успеем и по-нататък да развиваме взаимоизгодно двустранно сътрудничество в различни сфери“, посочва още Владимир Путин.

„От името на народа на Съединените щати топло поздравявам народа на България с Националния празник 3 март. Оценяваме приятелството си с България и сме удовлетворени от значителното укрепване на  стратегическото си партньорство в последната година“, отбелязва в писмото си президентът на САЩ Доналд Тръмп.

„По повод Националния празник на Република България имам огромното удоволствие да Ви предам най-сърдечните си поздравления“, отбелязва в поздравителния си адрес федералният президент на Република Австрия Александер Ван дер Белен. Пожелавам Ви лично благоденствие, а на българския народ - просперитет и светло бъдеще, допълва австрийският президент.

Кралят на Испания Фелипе VI от свое име, от името на испанското правителство и на испанския народ изпраща най-сърдечни поздравления по повод Националния празник на Република България. „Желая от все сърце лични успехи, мир и просперитет за скъпия български народ“, се посочва още в писмото. 

„Бих искал да изразя искрените си благопожелания на Вас и на Вашите сънародници по случай Националния празник на Република България. За нас е голяма радост, че тази година може да честваме стогодишнина от установяването на дипломатически отношения между нашите две държави. С удовлетворение констатираме, че на основата на общи интереси успяхме да изградим изключително успешно и тясно сътрудничество както в областта на политиката и икономиката, така и по отношение на решаващи европейски проблеми“, отбелязва в писмото си президентът на Унгария Янош Адер.

Уверен съм, че можем да допринасяме към този процес на президентско ниво: с удоволствие отбелязвам срещата ни миналата година в Будапеща. Бих искал да изразя също искрената си благодарност по отношение на Вашата покана да посетя България, убеден съм, че в София ще можем да продължим успешно плодотворната си работа, допълва унгарският президент.

„По повод Националния празник на Република България - 3 март, позволете ми да предам моите искрени поздравления на Вас и на българския народ. Връзката между България и Естония стои на солидна основа и съм уверена, че тя ще продължава да се задълбочава и процъфтява“, отбелязва в писмото си президентът на Република Естония Керсти Калюлайд.

„Уважаеми колега, ще се радвам да Ви приветствам в Естония през юни т.г. за Срещата на високо равнище на инициативата „Три морета“. Убедена съм, че целта на Естония да постави по-високи цели успешно ще развие инициативата в бъдеще и тя ще се разраства за благото на 12 държави-членки на Европейския съюз от Адриатическо, Балтийско и Черно море, които я формират“, отбелязва естонският президент. Керсти Калюлайд пожелава благополучие и просперитет на България и българския народ.

„Приемете моите сърдечни поздравления по случай Деня на освобождението на България. Днес България е уважаван член на световната общност“, пише в писмото си президентът на Република Казахстан Касъм-Жомарт Токаев. „С изключително задоволство искам да отбележа, че Казахстан и България са надеждни партньори, имаме добри традиции и постижения в укрепването на конструктивния политически диалог и взаимоизгодното сътрудничество на двустранно равнище и в рамките на международните организации“, посочва казахстанският президент и пожелава благоденствие и процъфтяване на народа на България.

„Имам удоволствието да поднеса на Ваше Превъзходителство и чрез Вас – на Вашето правителство и приятелския български народ от името на Държавата Палестина, нейния народ и лично от свое име, най-горещи и сърдечни поздравления в деня, когато отбелязвате славното Освобождение, желаейки на Вас, на Вашата страна и народ по-нататъшен напредък и просперитет“, посочва в писмото си президентът на Държавата Палестина Махмуд Аббас.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK