Математик: Заразяването с COVID-19 при децата е рекордно

Снимка: Infomreja.bg, архив

„Разпространението на епидемията от коронавируса у нас първо е при децата, след това при възрастните“

"Много ясно се вижда, че разпространението на епидемията от коронавируса у нас първо е при децата, след това при възрастните", заяви пред bTV математикът Лъчезар Томов.

"Преди заразените деца се движеха в рамките на 2% при затворени училища и градини, скачаха на 4% при отваряне. Сега се движат до 10-11%. Заразяването при децата е много по-голямо, отколкото при предишните случаи", обясни той.

По думите му има рекорди при възраствота група от 10 до 19 години.

"България е страната, в която епидемията започва при децата и се пренася при възрастните, това се вижда и статистически, имаме и доказателства%", обясни още математикът.

Томов е на мнение, че онлайн обучението има положителен ефект.

"Ако се действа локално, директорите ще са под натиск от родителите и няма да могат да вземат решения. Локалното действие има смисъл, когато има и други локални ограничения - изолиране и спиране на транспорта между отделните региони. Сега сме много закъснели, има много болни учители", уточни Томов.

"Ако взимах решенията, щях да върна децата онлайн. Бих направил за две седмици по-пълно затваряне, заото хората още не разбират колко тежък е този вариант на коронавируса", каза той.

"На четвъртия, петия месец след излекуването, кабинентите на кардиолозите се задръстват от излекуваните пациенти. Мерките трябва да се комбинират с ваксинация, за всички които получават заплата от държавата, ваксините трябва да са задължителни", посочи математикът.

"Сега активните случаи не са токлова много, защото болестта прогресира много бързо - не се задържат толкова хора в болницата, бързо влизат и бързо излизат", изтъкна Томов. /Dnes.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK