ВМРО – Кюстендил, отбеляза 118 години от Илинденско-Преображенското въстание

Снимки: Infomreja.bg

Поднесоха венци и цветя на паметника на Тодор Александров

ВМРО – Кюстендил, отбеляза тържествено 118 години от Илинденско-Преображенското въстание.

Венци и цветя на паметника на Тодор Александров бяха поднесени от лидера на патриотите в Кюстендил Георги Петров, заместник-председателя на ВМРО и кмет на община Сандански – Атанас Стоянов, организационния секретар на ВМРО – Юлиан Ангелов, общински съветници, кметове на кметства. 

„Многолетното ни историческо минало повелява всички ние и всеки родолюбив българин да помним и да пазим паметта на всички онези исторически събития, трайно свързани със съдбата и свободата ни. Такъв е и утрешният ден, Илинден, а скоро след него и Преображение. Тези християнски празници са свързани с нашата вяра, но и трайно са оставили в българската история и свързани с едно непреходно историческо събитие – Илинденско-Преображенското въстание.

Руско-турската освободителна война и Берлинският конгрес разпокъсаха България. Изконни български територии и с предимно българско население останаха извън пределите на страната. Въпреки не успеха на въстанието и ценните жертви, много от тях не опяти и непогребани, историята показа и доказа, че Илинденското въстание се превърна във връхната точка на освободителните войни на българите“, обяви заместник-председателят на ВМРО Атанас Стоянов.

Вангел Тодоров от младежката организация на ВМРО, който е историк, направи кратка историческа справка, свързана с Илинденско-Преображенското въстание и напомни, че историята трябва да се помни и да се поучаваме от нея, за да избираме най-правилния път пред България за нашите деца.

Събитието беше съпроводено с концертна програма, представена от танцьорите от ансамбъл „Пауталия“ и народния певец Георги Илиевски. Клуб „Традиция“ направи възстановка, а кулминацията бяха залповете в чест на всички смели българи, дали живота си за свободата на България.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK