Държавен архив – Кюстендил, показа документи за борба с холерата отпреди 110 години

Снимки: Държавен архив - Кюстендил

Заболелите от холери в региона били 275

Държавният архив в Кюстендил показа документи за борба с холерата отпреди 110 години. Документът - Окръжно №24 на Кюстендилския окръжен хигиенен съвет, е от 24 юли 1910 г. и съдържа редица от мерки за справяне със заразата.

Освен това са набелязани и факти от статията „Няколко думи за холерата в Кюстендилски окръг през 1913 г.“ на кюстендилския изследовател, окръжен управител и адвокат Владимир Алексов Караманов за епидемиологичната обстановка в Кюстендилско.

„За холерата започна да се говори упорито още през есента на 1912 г. или в началото на балканската война, когато се бе появила между българската армия, действаща на Тракийския боен театър в околностите на Чаталджа и други места… При такова положение се очакваше, че болестта ще се пренесе и в пределите на тогавашното българско царство, в това число и в Кюстендилския окръг. И това се сбъдна. Първите два случая се появиха най-напред в Кюстендилската околия.

Те се появиха на 17 и 19 април 1913 г. Болестта бе пренесена от градовете Кешан и Щип. В болница бяха двама войници. Щом се констатира болестта, болните войници се изолираха веднага в местната болница, оздравяха и болестта се ограничи само с тях. Обаче през месеците юни, юли и август, или по време на Междусъюзническата война, холерата се появява отново и то на много места в окръга. Най-много жертви от тая болест даде Дупнишката околия, главно самият град Дупница, където по това време бяха дошли най-много бежанци от Македония, където болестта върлуваше не само по разположените там наши войски, но и между самото мирно население…“, показват още документите на Държавния архив в Кюстендил.

Общо в околията заболелите от холера са били 275 души, от които починали 120. Така болестта беше определена като епидемия. Всички болни бяха изолирани. Благодарение на навременните мерки и на способния окръжен лекар д-р Иван Марков епидемията бе ограничена… На 23 август 1914 г. е последният холерен случай в Кюстендил и болестта е спряна в цялата околия.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK