Държавата увеличава капитала на КТБ и "Креди Агрикол", банките ще отворят на 21 юли

снимка: infomreja.bg, архив

БНБ постави под специален надзор и дъщерната на КТБ - "Креди Агрикол България" за 3 месеца, съобщиха от централната банка, цитирани от dnevnik.bg.

Назначени са двама квестори - Станислав Георгиев Лютов и Елена Здравкова Костадинчев, отстратени са членовете на надзорния и на управителния съвет.

Това решение е взето след подробен анализ на ситуацията, посочват от централната банка и подчертават, че недостигът на ликвидност в КТБ и дъщерната й банка са изолирани явления за банковата система.

Предвижда се капиталът на цялата банкова група да се увеличи с държавни средства - от Българска банка за развитие и Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

"Правителството и БНБ ще осигурят необходимата ликвидна подкрепа на банковата група, за да се удовлетворят в пълния размер задълженията й към нейните клиенти", се посочва още в съобщението.

Възможността чрез Българската банка за развитие и Фонда да се увеличи капиталът на частна банка е предвидена в Закона за кредитните институции. Там е посочено, че ако една банка е под специален надзор, БНБ може да разпореди увеличение на капитала й с нови акции, които да бъдат придобити от Фонда за гаранитране на влоговете в банките или посочена от централната банка финансова институция. Централата банка може да забрани на досегашните акционери да участват в увеличението.

Към края на март активите на държавната банка са 1.7 млрд. лв., раздадените кредити са за 1.2 млрд. лв., а капиталът е близо 700 млн. лв. Капиталът на КТБ е 621 млн. лв., а активите й са 7.3 млрд. лв., съобщава "Капитал".

За да се запази финансовата стабилност на страната БНБ ще възложи на квесторите да осигурят пълен анализ и оценка на активите и пасивите на банковата група от независим външен одитор за срок от десет дни, уточняват още от централната банка.

Освен това ще се отпише капиталът на акционерите на банковата група като правата им ще бъдат отнети по предвидените в закона закона процедури.

Корпоративна търговска банка и нейното дъщерно дружество ще отворят на 21 юли в 9.00 часа.

Предисторията

На 7 май БНБ обяви, че подуправителят, ръководещ управление "Банков надзор", Цветан Гунев (разследван за престъпление по служба в момента - бел. ред.), е издал  одобрение за придобиването от "Корпоративна търговска банка" АД на всички акции с право на глас от капитала на "Креди Агрикол България" ЕАД в размер на 92 090 621 лева.

По този начин "Корпоративна търговска банка" АД придоби пряко квалифицирано акционерно участие в размер на 100 на сто от този капитал.

За намерението на КТБ да купи българското поделение на френската банка се разбра в края на март. И до момента цената по сделката не е известна.

След придобиването КТБ запази четвъртото си място сред най-големите по активи банки, работещи на българския пазар. "Креди Агрикол България" има 18 офиса общо в София и страната. Пазарният й дял (според размера на активите - 489.4 млн. лв.) в сектора е 0.6% към края на септември 2013 г.

Търговска банка Виктория

В средата на юни от Корпоративна търговска банка съобщиха за официалното придобиване, чиято цена не стана известна, и посочиха, че я преименуват на Търговска банка Виктория.

Първото общо събрание на акционерите избра за членове на надзорния съвет на банката дъщерята на банкера Цветан Василев Радосвета Василева, която е юрисконсулт  в неговото дружество "Бромак" ЕООД (мажоритарен акционер на КТБ АД). В надзора на банка "Виктория" влиза председателят на управителния съвет на КТБ Орлин Русев и членът на надзора на КТБ Абдул Салам Мохамед Абдулах Ал Муршиди.

Малко по-късно дъщерята на Цветан Василев - Радосвета, в първото си интервю, дадено пред inews.bg обясни, че предстои анализ на състоянието на банката, за да се види на какво се дължи загубата й през 2013 г. и ребрандирането й.

"Предвиждаме и маркетингова кампания за утвърждаване на новата корпоративна идентичност и естествено, подобряване на имиджа на банката на българския пазар", посочи Василева. /dnevnik.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK