Държавата ще гласува против увеличението на цената на водата в Перник

Снимка: Infomreja.bg

Водата, която постъпва в язовира, не стига, за да се удовлетворят нуждите за питейно-битово водоснабдяване

Държавата ще гласува против увеличението на цената на водата в Перник, съобщи в студиото на Нова ТВ министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. Тя обясни, че решението дали определената от КЕВР пределна цена ще бъде въведена е на Общото събрание на съдружниците във ВиК дружеството, където държавата има 51%. Категорично това не е задължителна цена, подчерта министърът.

Притокът към яз. „Студена“ за 2018 г. е бил 41 млн. куб. м, а през 2019 – 11 млн. куб. м. Водата, която постъпва в язовира, не стига, за да се удовлетворят нуждите за питейно-битово водоснабдяване. Цялото количество вода, което излиза от яз. „Студена“ е 350 л/сек. В настоящия момент няма как за някъде да бъде подавано нерегламентирано 290 л/сек., коментира Петя Аврамова. Тя съобщи, че подмененият от „Софийска вода“ вчера кран подава вода към два квартала в Перник и за питейно-битови и санитарни нужди към Стомана Перник, където по данни на ВиК има водомер. „Софийска вода“ констатира, че при затворено положение кранът изпуска вода. Незабавно предприехме мерки – поръчахме на „Софийска вода“ доставка и монтаж. Искахме да го направим в понеделник. Направихме го вчера, защото кметът и ВиК дружеството дадоха прозорец за спиране изцяло на водата, обясни тя. Също вчера е ремонтиран и запечатаният от Басейнова дирекция савак, който е затворен. Имаше изпускане на вода, което констатирахме и отстранихме веднага. Вчера фирмата, която прави ремонт на язовира, е ремонтирала този савак, за да сме сигурни, че има100% затваряне.

Регионалният министър обърна внимание, че въвеждането на бедствено положение в общината ще даде възможност да се съкратят процедурните срокове за изпълнение на мерките и да може по-бързо да се работи на терен.

Удачният режим за Перник е с един път спиране и пускане на водата. Не мога да си представя, че в тази критична ситуация е редно да губим толкова много вода по мрежата, коментира още тя. Неудачният режим с двукратно спиране и пускане на вода доведе до множество аварии. Стигнахме до 16 нови на ден. От ВиК асоциацията осигуриха допълнителни екипи. В момента от Стара Загора и Враца работят на място. Можете да си представите какво усилие коства на дружеството да се справи с този проблем, добави Аврамова.

Основните загуби, не само в Перник, са по мрежата, която е стара и амортизирана. ВиК дружеството в Перник има договор за 106 млн. по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“. Несъбраните вземания на ВиК дружествата водят до голям проблем. Те трябва да изпълняват бизнес планове, да рехабилитират мрежа. Перник има несъбрани вземания от потребители в размер на 5 млн. лв. за първото деветмесечие на тази година. 13 млн. лв. са всички несъбрани вземания в Перник. Всички ние трябва да бъдем отговорни. Очаквам да няма призиви за неплащане на вода, защото това би фалирало ВиК дружествата и тогава няма да има и водни проекти, коментира Петя Аврамова. Усилията, които полага и новото ръководство на оператора в Перник, и ние, и кмета, са в посока да ограничим всякакъв разход на вода, така че да можем да издържим и да подаваме вода към населението до април, когато се очаква снеготопенето.

Съсредоточихме се да изпълним всякакви мерки на местно ниво около яз. „Студена“, които ни бяха предложени – и популярни, и непопулярни, така че да увеличим притока към язовира и да можем да издържим до пролетното снеготопене. Засега имаме няколко мероприятия, които финансираме, каза Аврамова. Тя обясни, че едното от тях е изграждане на временна аварийна връзка, чрез която да бъде увеличен притокът към язовира. Днес ще бъде подписано споразумение с община Перник за около 2 млн. лв. Финансираме и предложения от инж. Атанас Русев и екипа му авариен план. Екипът вчера е бил на място, на Паликарийския канал. Открито е водохващане, което според тях е нерегламентирано и е затворено. 340 хил. лв. ще бъдат платени на екипа от хидролози и спелеолози, които трябва да обходят всички притоци на яз. „Студена“ и да пристъпят към мерки, включително и отвеждане на вода от карстови пещери.

Във връзка с разследването на прокуратурата министърът каза, че и ВиК дружеството, и МРРБ имат готовност да дадат всякаква информация и ще бъде оказана пълна подкрепа.

Във връзка с приетата от правителството вчера тарифа за тол таксите за превозни средства над 3,5 т за преминаване по републиканската пътна мрежа регионалният мистър напомни, че предложените първоначално такси са били два пъти по-високи. Тарифите са намалени, редуциран е и обхватът. В последния вариант той е 6050 км вместо първоначално предложените 10 800 км. Така тежкотоварните автомобили няма да плащат нито тол такса, нито винетка за останалите 14 000 км републикански пътища.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK