Четвърта Балканска титла по карате за Ивет Горанова от "Петромакс"

Снимки: Петромакс, Плевен

Европейската и Вицесветовна шампионка за 2017 година Ивет Горанова завоюва четвъртата си балканска титла  - златен медал от XX Балканско първенство за мъже и жени по олимпийския вече спорт „Карате“, което се проведе на 24. - 25. март в Истанбул, Турция.

Балканското карате първенство е събитие от редовния годишен спортно-състезателен календар на Световената карате федерация (World Karate Federation WKF,) в което участваха 11 държави и 354 състезатели.

Българската национална карате федерация – БНФК, участва с 13 каратеки национален отбор, които мериха сили в дисциплините ката и кумите на Балканското.

Медал за България донесе Ивет Горанова – възпитаничка на КБИ „Петромакс“ – ученичка в Спортно училище „Георги Бенковски“, с карате към школата на „Петромакс“. Горанова се състезава при дисциплина „Кумите индивидуално“ в категория до 61 кг при жените - Female Kumite - 61 кг.

По пътя към финала Ивет победи последователно JELENA MAKSIMOVIC (Черна гора) с 2:0, MARINA BARAC (Хърватска) - с 3:0, AZRA BASIC (Босна и Херциговина) - със 7:0, NATASHA STEFANOVSKA (Македония) - с 1:0. На финала се изправи срещу VERONIKA KOSTOVSKA от Македония и я победи с 3:0.

От КБИ „Петромакс“ в Националния отбор бе и Виктория Росева - от СОУ „Иван Вазов“ – помощник инструктор в школата, която за съжаление не успя да се класира за медал. В едни от най-атрактивните дисциплини „Кумите отборно мъже и жени“, каратеките от националния ни отбор се представиха достойно - малко не им достигна да продължат напред в битките за медали.

„Балканският шампионат по карате в Истанбул е повече от конкуренция - място, където се срещат приятелството, уважението и толерантността. Спортът по карате е предизвикателство към човешкия дух, волята и силата на човешкото тяло, смелост и уважение към противника и вековна мъдрост от пътя. Карате говори всички езици и свързва всички хора и поколения, независимо от раса, пол, политическо положение и религия.“

Част от официалното откриване на първенството бе президентът на Карате федерацията на Балканите – Есат Делихасан, и генералният секретар Славолюб ПАЙПЕР.

Сенсей Русалин Русалинов – старши треньор на „Петромакс“ и вицепрезидент на БНФК, е изключително доволен от представянето на възпитаничката на клуба на Балканското. Заедно с  треньорите на школата сенпай Ангел Ленков и сенпай Десислава Лачовска са позитивно настроени към представянето на каратеките на „Петромакс“ в предстоящите състезания на Световната Карате Федерация по пътя за Олимпийските игри 2020 година в Токио Япония.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK