Двуметров кръст побиха на джамията в Гоце Делчев, полиция издирва вандалите

снимка: Районно мюфтийство - Благоевград

Двуметров кръст побиха на старата джамия „Караджа паша“ в Гоце Делчев. Вандалският акт възмути жителите на града и вдигна на крак полиция и прокуратура.

Християнският символ е бил монтиран в четвъртък, каза за ИНФОМРЕЖА районният мюфтия Айдън Мохамед.

„Не е ясно провокацията чие дело е. Това не е действаща джамия, тя е паметник на културата и самата сграда е опасна, защото не е ремонтирана от много време“, допълни духовният водач на мюсюлманите в Пиринско.

Днес след петъчната молитва е имало заседание на Районния мюфтийски съвет. Малко по-късно през деня мюфтийството излезе с остра декларация, с която осъди поругаването на мюсюлманския храм.

„Силно осъждаме тази провокация, целяща да компроментира добрите отношения между християни и мюсюлмани в региона. Поредицата от оскверняване на мюсюлмански храмове ясно показва, че част от българското общество е враждебно и агресивно настроено към исляма и мюсюлманската общност. Такива инциденти не би трябвало да се разглеждат като хулигански прояви или като отделни криминални действия, а като обща стратегия и непримиримост към християните. От това вероятно могат да произлязат и по-мащабни насилствени операции“, прогнозират от мюфтийството.

От там смятат, че такъв вид натиск трябва да се разглежда като опит за подклаждане на междурелигиозни сблъсъци.

„Призоваваме всички държавни и общински институции да предприемат адекватни мерки за недопускане на подобни подегателства над храмове“ , се казва още в декларацията.

Айдън Мохамед призна, че от мюфтийството са сезирали полицията и че в акта с поставения кръст освен поругаване, вижда и тенденция за създаване на етническо напрежение в региона.

„Полицията работи по случая“, лаконичен бе началникът на РУП – Гоце Делчев Костадин Ковачев.

Разпитват се свидетели, извършителите на вандалския акт се издирват.

Ковачев бе категоричен, че след приключване на полицейското разследване случаят ще бъде предаден на прокуратурата.

Старата джамия „Караджа паша“ в Гоце Делчев не е действаща. Тя е обявена за паметник на културата, но въпреки това е в списъка с претенциите на Главно мюфтийство към сгради и имоти в цялата страна, за които в момента се водят съдебни дела за възстановяване.

Преди дни, когато се проведе поредното заседание, активисти на ВМРО и ГС „Активна съвест“ поставиха на джамията българския трибагреник и разпънаха плакати  с надпис: „Не правете услуга на Ердоган“. По този начин те изразиха своя протест срещу апетитите на Мюсюлманското изповедание към „Караджа паша“.

Много от жителите на Гоце Делчев приеха обаче тази проява като провокация.

„Какви извършители търси полицията? Та те нали се снимаха пред джамията и съда с плакати!“, коментират хората в общинския център.

Част от местите жители са убедени, че поръчката с двете провокации е политическа, а целта – създаване на етническо напрежение в региона.

 

КОМЕНТАРИ

Аз23:21 - 25.06.2014
Защо в Кавала-Гърция джамията е обновена и направена като туристическо място. А пък нашите българи не гледат да взимат парите на туристите,а гледат да се засрамят.
До "tako"13:20 - 23.06.2014
Не смятам, че само помаците не могат да пишат. Една голяма част от християните са по-неграмотни от тези хора.
umut19:50 - 22.06.2014
neznam dali trqbva da 4etem istoriqta ama vie malko se 4uknete po shibanite glavi i pomislete,5oo godini pod tursko robstvo dali ima istinski b1lgari pomislete dobre.
tako19:47 - 22.06.2014
abe pove4eto ne mojete da pishete i vie se pravite na b1lgari.a za balhata idva mu vremeto skoro shte b1de fakan....

FACEBOOK