Двудневни празници в Балдево по случай 114 г. от Илинденската епопея, децата от селото в центъра на събитието

Снимки: Личен архив

Двудневен събор по случай 114-годишнината от Илинденско-Преображенскоото въстание събра през двата почивни дни в гърменското село Балдево стотици гости и местни жители. 

И през двата дни в Балдево изобилстваха празнично настроение и мероприятия в памет на загиналите в славната Илинденска епопея. В центъра на празничната програма бяха децата от селото, които получиха бурните аплодисменти на многобройната публика за своите прекрасни изпълнения. 

Шествие до паметника на местните загиналил във въстанието поведе Неврокопският митрополит Серафим, който в съслужение със свои свещеници отслужи празнична литургия и заупокойна молитва за загиналите. 

На сцената на събора и през двата дни известни изпълнители поддържаха настроението и патриотичния дух, а хората се виеха до късните часове.

Кметът на община Гърмен Минка Капитанова бе сред почетните гости на събора. И тази година тя осигури за мероприятието сумата от 1500 лева.

Спонсори, приятели на хората от Балдево, също помогнаха за провеждането на значимото за местните възпоменание и отбелязване на годишнината от Илинденско-Преображенското въстание. То завърши с мощна заря, която озари Балдево, околностите и близките села.

Основната заслуга за перфектната организация на събора в Балдево бе на кмета Илиана Гюрнева. Певиците Мария Христова, Боряна Карпузова поп-фолк изпълнителката Марина с група сръбски изпълнители вдигнаха градуса на настроението, те бяха и в центъра на дългите хора, които се виха и през двата дни на събора. 

През месец април на далечната 1903 година, в сражение с турската войска, в гърменското село Балдево загиват 58 комити и местни жители. Османската армия тогава извършва тежки издевателства над местното християнско население, с каквото е заселено и до днес Балдево.

Селото е било опожарено изцяло, от турски куршум загива и Ружа Маркова, понесла да спаси детето си. Всички загинали след сражението са погребани в  гробищата на Балдево, а поколенията и до днес отдават почит всяка година към тях.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK