Двудневни чествания за 3 март в Гоце Делчев

снимки: Краси Терзиева, infomreja.bg

Със сборна изложба, наречена от авторите  й «Прозорецът» стартираха честванията в Гоце Делчев по случай 134-годишнината от Освобождението   на България от турско робство. Изложбата, организирана от местния художник Николай Маринов и приятели, предизвика голям интерес. Тя бе посетена от много неврокопчани. Сред тях бе и немският инвеститор Бертрам Ролман, който многократно е заявявал, че отдавна се чувства като 100-процентов неврокопчанин и милее за града и региона.

Предизвикателството на изложените творби на уникалната изложба е, че на 7 или 70 години духът има своята графика, откровеност, интуиция, забележки, паузи, цветове и мълчание. Така поне смятат авторите.

Тържествата, посветени на националния празник на Република България, организирани от общинската администрация и Народно читалище  «Просвета», продължиха и на 2 март с отслужване на панихида за загиналите във войните и молебен за здраве от Неврокопския митрополит Натанаил.

Поднесени бяха и венци и цветя пред паметника на загиналите войни от Неврокопско, който се намира на ул. «Александър Стамболийски».

Кулминацията на честванията бе късно снощи в Дома на културата в Гоце Делчев, където емблематичната танцова формация «Неврокопчанки» на известния хореограф Костадин Гьоргов подари концерт, посветен както на 3 март, така и на 10-годишнината от създаването на танцовата формация, прославила Неврокопския край в цяла България и десетки държави.

Гост изпълнител на празничния концерт бе един от най-талантливите изпълнители на македонски песни - Иван Дяков, както и Студентски танцов ансамбъл – Благоевград.

На самия национален празник се предвиждат тържества с подобаващи програми, поднасяне на венци и цветя пред паметника на загинали във войните и патриотични рецитали.

 

КОМЕНТАРИ

Димитър13:00 - 03.03.2012
Благодаря за чудесния концерт на танцова формация «Неврокопчанки» на известния хореограф Костадин Гьоргов. Иван Дяков не бе на концерта просто нямаше място за него. Нека си пее на село.
Снежана07:50 - 03.03.2012
Поздравления! Да има по-често такива събития!
Димитър07:44 - 03.03.2012
Чудесен репортаж от това прекрасно събитие! Успех на Неврокопските художници!
Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK