Двудневен традиционен събор събира в Балдево стотици хора

Снимка: Село Балдево

Традиционният събор по случай 115 години от Илинденско - Преображенското въстание в гърменското село Балдево ще бъде проведен в петък и събота тази седмица.

Съборът ще стартира в петък в местността Горичката с богати концерти на гост изпълнителя Здравко Мандаджиев и Детска танцова формация при читалището в съседното село Огняново с ръководител Надя Атанасова

В събота, в 20 часа ще бъде отслужена заупокойна литургия на паметника в селото в памет на загиналите местни войводи по време на опълчението и Преображенското въстание.

Голям концерт ще изнесе обичаната неврокопска изпълнителка Боряна Карпузова. С поетичен рецитал ще се представят в 23:30 часа в събота прекрасните деца на Балдево, след което празнична заря ще освети небето над селото и района.

Малко преди полунощ ще започне и веселието на откритата дискотека, съобщи за ИНФОМРЕЖА кметът на Балдево Илиана Гюрнева.

Село Балдево се намира в планински район - в Западните Родопи, близо до река Места. На 3 км от селото е минералният извор Долно бани – Огняново, както и известният курортен комплекс Огняново.

В селото се намира и рудник „Канина“ за лигнитни каменни въглища.

През месец април 1903 г. в сражение с турската войска загиват 58 комити и местни жители жители на Балдево. Османската армия извършва тежки издавателства над местното християнско население. Ружа Маркова загива от турски куршум, понесла своето дете. Тогава село Балдево е напълно опожарено, а след сражението загиналите са погребани в гробищата на селото. Изчезват напълно 12 балдевски фамилии.

При избухването на Балканската война през 1912 година четирима души от Балдево стават доброволци в Македоно-Одринското опълчение:

Ангел Георгиев Щурков, македоно-одрински опълченец, четата на Георги Мяхов

Никола Ст. Гюрнев, македоно-одрински опълченец, четата на Георги Мяхов

Тодор Темелков, български революционер от ВМОРО, войвода на балдевската селска чета през Илинденско-Преображенското въстание

Стефан Георгиев (1889 - 1913), македоно-одрински опълченец, Трета рота на Пета одринска дружина, убит в Междусъюзническата война на 9 юли 1913 година.

Фанчо Алексов, македоно-одрински опълченец от четата на Георги Мяхов.

Край Възрожденското село Балдево местни иманяри откриват погребение на тракийски вожд. Намерени са още бойна колесница, статуетка на бога Пазител (15 см. фигура с къдрава коса, която е била закована на колесницата), конски бронзови сбруи, железните бандажи на колелата и др.

Гърменското село Балдево е изцяло българско село. Църквата „Свети Димитър“ е построена през 1882 година. В 1889 година Стефан Веркович в („Топографическо-этнографическій очеркъ Македоніи“) отбелязва, че Балдово тогава е било село с 52 български къщи.

В 1891 година Георги Стрезов пише за селото:

„Балдево лежи на левия бряг на Места; пада на ЮИ от Неврокоп 2 часа. Поминуват със земледелие; земята е доста плодовита. В селото има църква „Св. Димитър“ и училище с двайсетина ученика. Училището и църквата са българскиа къщите в селото са 50 къщи.“

Според статистиката на Васил Кънчов („Македония. Етнография и статистика“) тогава населението на Балдюво е наброявало 325 души, всички българи.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK