НЧ „Асклепион 1998“, направи традиционния си Еньовски събор на билките край хижа „Осогово“

Снимка: НЧ „Асклепион 1998“

Деца и възрастни изплетоха еньовския венец, под който с усмивки и надежди за здраве преминаха всички

Първата голяма инициатива на НЧ „Асклепион 1998“ - Кюстендил, след месеците на изолация бе традиционният Събор на билките и здравето „Еньовден в Осоговската планина“. Началото бе поставено преди шест години на поляните край хижа „Иглика“. Тъй като обаче впоследствие те бяха оградени за пасбища, съборът се премести на Студен кладенец.

Тази година заради дъждовете организаторите качиха събитието още по-нагоре в планината – на хижа „Осогово“. Обикновено на събора идват няколкостотин души от  различни градове на страната, както и от и от Република Северна Македония.

Но коронавирусът промени параметрите и участниците в еньовденския планински празник, този път бяха  малко над стотина души  - членове и приятели на читалището, както и големи представителни групи от клубовете на инвалида в Кюстендил и Дупница. Разбира се, бяха взети нужните мерки за безопасност.

Деца и възрастни изплетоха еньовския венец, под който с усмивки и надежди за здраве преминаха всички до звуците на цигулката на Владимир Тасев, който освен талантлив изпълнител е и отличен познавач на билковите богатства на природата. В празника имаше много музика, билкови китки, погачи, баници, разходки из горските пътеки.

Сред участниците беше и една от най-опитните билкарки в кюстендилския регион Вълкана Мурджова. Много емоции внесе в празничния ден и традиционният карнавал на животните, в който се представиха и деца, и възрастни. Специална заслуга за отличната организация на празника имаха Валентина Симеонова – председател на Регионалната организация на Съюза на инвалидите в България, и Борислав Борисов – организатор в Клуба на инвалида.

Предстои представяне на фотографска изложба с най-атрактивните мигове от събитието, съобщи Виолета Атанасова, председател на НЧ „Асклепион 1998“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK