Димитър Попов от БДЗП – Гоце Делчев: С такива хора можем да спасим уникалната ни природа!

Снимки: БДЗП, Гоце Делчев

Благодарност към спасителите на птици

Орнитологът любител Димитър Попов от БДЗП – клон Гоце Делчев, редовно осведомява читателите на ИНФОМРЕЖА за живота на птиците в района. Сега той се обърна към нас с молба да предадем благодарността му към всички, които подпомагат дейността на Дружеството.

Ето неговото писмо:

„През пролетта зачестяват сигналите от загрижени хора за безпомощни малки птици. Звънят да ме питат какво да направят, когато намерят паднали от гнездата малки, които най-често са оперени, но не са редки и случаите с малки, покрити само с пух.

Понякога е достатъчно те да бъдат преместени на по-голяма височина, т.е. на недостъпно за  хищници място. След това родителите продължават да се грижат за тях и да ги хранят. Понякога обаче има нужда малките да бъдат прибрани и транспортирани до ветеринарна клиника, където се преценява тяхното състояние.

Българско дружество за защита на птиците, клон Гоце Делчев, изказва своята благодарност на всички, които са помогнали за спасяването на малки и възрастни птици. Тяхната съпричастност към опазването на птиците и грижите, които полагат за тях, са за пример. Особено по време на извънредното положение, когато транспортът беше блокиран и нямаше как пернатите ни любимци да се изпращат за лечение. Точно тогава хората помагаха с всички сили, въпреки рисковете и трудностите.

Оценяваме техните усилия и сме благодарни, че имаме подкрепата на толкова много хора. Включително и за възстановяването на счупените изкуствени платформи за щъркеловите гнезда.

По време на пандемията, благодарение на Николай Славков и неговия син Димитър, бяха ремонтирани две платформи, които бяха монтирани в селата Дъбница и Хвостяне, община Гърмен.

В момента се работи за възстановяване на изкуствената платформа в Мосомище, където по време на буря падна единственото щъркелово гнездо в селото. И всичко това благодарение на подкрепата на доброволци.

Общините и кметовете на населените места също съдействат и оказват подкрепа. Пример в това отношение е община Гоце Делчев, която често предоставя и финансова помощ за природозащитна и научноизследователска дейност.

Нека не забравяме и за положените усилия от служителите на ЧЕЗ електроразпределение, клон Гоце Делчев. Досега те нито веднъж не са отказали да съдействат.

 Всички тези хора са наши герои и наш достоен пример за подражание. С такива хора можем да съхраним уникалната ни природа!“

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK