В 27% от територията на Гоцеделчевско не е среща нито едно врабче

Снимка: БДЗП

Ние броим врабчетата 4 - Резултати

В 497 локации в страната бяха преброени 4627 врабчета по време на четвъртото издание на кампанията „Ние броим врабчетата“ на Българско дружеството за защита на птиците, която се проведе на 16 май. В първите две издания на „Ние броим врабчетата“ болшинството от участниците бяха от столицата. Тази година врабчета са броени в много повече на брой малки и по-големи населени места в цялата страна, включително и в Гоце Делчев.

Друг нов момент е, че повечето от тези локации, посочени от доброволците, включили се в преброяването, са „къща с двор“.

Това са 181 места от общо 497.

Следващите най-често посещавани места за проследяване числеността на врабчетата в страната са междублоковите пространства, паркове с дървета, тихи улици и поляни с храсти.

Запазва се тенденцията най-голям дял от всички регистрирани птици да се пада на домашното врабче – 75%

Следвани от полското врабче, което е с 3% повече от миналата година или 21 на сто спрямо всички преброени птици. Интересен е фактът, че със всяка изминала година броят на наблюдаваните полски врабчета намалява.

При третия вид – испанското врабче има закономерност в числеността му, отчитана от доброволците, взели участие в кампанията „Ние броим врабчетата“.

Вече три години делът му спрямо общия регистриран брой врабчета е около 3%. Разбира се, това има своето обяснение, защото испанското врабче не е така широко разпространено, както другите два вида. За съжаление не е малък броя на локациите, в които не е наблюдавано нито едно врабче – това са 27%, съобщава Димитър Попов от БДЗП Гоце Делчев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK