Двойно повече щъркелови гнезда в Гоцеделчевско и Разложко, 304 новоизлюпени

Екип природозащитници от Гоце Делчев активно се включи в седмото международно преброяване на белия щъркел.

"Тази година благодарение на подкрепата на доброволци и Община Гоце Делчев, които проявиха отговорност и загриженост за опазването на белия щъркел, успяхме да преброим гнездата и щъркелите в осем общини - Гоце Делчев, Хаджидимово, Гърмен, Сатовча, Банско, Белица, Якоруда и Разлог. Посетихме 92 населени места и изминахме над 1000 километра", съобщи на свиканата нарочна пресконференция председателят на Българското дружество за защита на птиците Димитър Попов от Гоце Делчев.

По време на преброяването екипите са установили, че за 10 години, след предишното преброяване през 2004 г., гнездата на белия щъркел са се увеличили двойно, предимно в Хаджидимово и село Баничан. 

Според статистиката, изнесена пред медиите, гнездата на белите щъркели през 2004 г. в град Хаджидимово са били 19, а при тазгодишното преброяване броят им е нараснал на 29, което за преброителите се оказала голямата изненада.

Природозащитниците били приятно изненадани и при преброяването в гоцеделчевското село Баничан. Там от 6 гнезда през 2014 г., сега са открити цели 12. В разложкото село Баня щъркеловите гнезда също вече са 19.

Общият брой на преброените гнезда от неврокопската експедиция е 125, а броят на новоизлюпените малки тази пролет е 304, информира още Димитър Попов.

На по-късен етап е предвидено да бъдат изработени паспорти за всяко гнездо.

22 от преброените гнезда се оказали рискови, 40 са построени върху сгради и електрически стълбове, като повечето от тях са обезопасени.

Попов подчерта, че в последните години се забелязват граждански инициативи, при които хората проявяват загриженост и строят платформи за щъркелите. Той даде пример за случай на паднало от гнездо малко щъркелче в хаджидимовското село Копривлен, за което в момента се грижи и е прибрал в дома си местният жител Никола Комитов.

След укрепването на малкото, то ще бъде пуснато на свобода. По предварителни данни се очаква отчетеното увеличение на щъркеловите гнезда да е около 15 %.

Седем са били доброволците от Гоцеделчевско, които са се включили активно в седмото международно преброяване на белия щъркел. Младите хора коментираха, че експедицията им е била успешна благодарение на спонсори и на общинското ръководство в Гоце Делчев, към които те отправиха искрените си благодарности.

И тези, толкова красиви и обичани, птици изчезват в цяла Европа заради безразборното изсичане на горите, с което се нарушава драстично водният режим. Изчезват реки, езерца и блата, които са жизненоважни за прехраната на щъркелите. Отделно щъркеловите гнезда стават жертва при недобросъвестно изсичане на стари дървета, при токови удари и умишлено премахване, за да не пречат на покривите и комините, сочат още международните проучвания.

Състоянието на белия щъркел се следи внимателно не само у нас, но и в цяла Европа. Този вид е не само символ на запазените естествени и полуестествени местообитания, но присъствието му близо до нас е гаранция, че живеем в запазена здравословна среда, коментираха младите доброволци.

 

Участници в преброяването на белия щъркел

КОМЕНТАРИ

chorapki18:17 - 28.07.2014
и аз искам да участвам догодина.
Екип Гоце Делчев09:45 - 17.07.2014
Разбираме шегата :) С малките или без тях?
От ГД09:10 - 17.07.2014
Браво, страхотна работа сте свършили! Само един въпрос в кръга на шегата - колко щъркела има в Ляски? :)
Природолюбител08:46 - 17.07.2014
Браво на момчетата, които са се включили в екипа.. Истински природозащитници! За нас пътуващите в този красив район е истинско удоволствие да се радваме на белия щъркел ! благодарение на Вас ! Браво момчета! Благодаря, че има такива млади хора.

FACEBOOK