Двете мечки и двата вълка остават във Влахи въпреки констатирани нарушения от РИОСВ

Снимка: РИОСВ - Благоевград

РИОСВ – Благоевград извърши проверка на условията за отглеждане на животни в Център за едри хищници на Сдружение за дива природа „Балкани“ в с. Влахи, който е регистриран през 2014 г.

Инспекторите констатираха, че в него към настоящия момент се отглеждат две кафяви мечки и два вълка, които бяха показани от медиите по време на пожара в Кресненското дефиле. В РИОСВ-Благоевград е регистрирана само една от мечките, а другите животни въобще не фигурират.

От Центъра коментираха за ИНФОМРЕЖА, че надали има по-добри условия в страната, в които да се отглеждат мечките и вълците. Те се намират в естествена среда и се чувстват добре. Причините за липсата на регистрация на някои от животните не е в настоящите собственици на Центъра, а има неуредици от предните места, където са пребивавали животните. 

Мъжкият екземпляр кафява мечка е предоставен от РИОСВ - София на Сдружение за дива природа „Балкани“ за отговорно пазене и отглеждане. РИОСВ - Благоевград е издал регистрационна карта за него.

Женският екземпляр кафява мечка е предоставен от Държавно ловно стопанство „Кормисош“ с договор за отглеждане от СДП - Балкани. От РИОСВ – Благоевград не е издавана регистрационна карта.

Двата вълка са предоставени от Зоокът - Павликени и Зоопарк-Стара Загора с договор за размножителен заем. За тях също не са издавани регистрационни карти. Предвид констатираните при проверката нарушения на ЗБР и ЗЖЖ, предстои образуване на административно-наказателна процедура.

Кафявите мечки се отглеждат в непосредствена близост да регулацията на с. Влахи на разстояние по-голямо от предвиденото в закона, в заграждение с метална мрежа и електро ограда, подсигурена с кльон на площ от 2500 кв.м.

Вълците се отглеждат над регулацията на с. Влахи в ограда с метална мрежа, подсигурено с кльон, с площ 1500 кв.м.

И двете заграждения имат изградени басейни за вода за къпане и водопой на животните. Редовно се хранят с подходяща за вида храна. Загражденията са обезопасени, така че да се предотврати бягство на животните и да бъде осигурена безопасност на посетителите. Площта върху която са изградени съоръженията са върху земя собственост  на Държавно горско стопанство - Кресна с договор за наем.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK