Две заявления от кандидат-приемни родители подадени в Гоце Делчев

снимка: Община Гоце Делчев, архив

Вече двама кандидати за приемни родители са подали заявления в кабинета по приемна грижа, който работи към Община Гоце Делчев в рамките на проект "И аз имам семейство". Проектът се изпълнява от Агенцията за социално подпомагане в партньорство с 82 общини в България, сред които е и община Гоце Делчев.

Кандидатите ще преминат през процес на оценка и обучение, който ще продължи 3 месеца и ще се проведе в Гоце Делчев, като разходите се поемат от проекта. Това е една от добрите нови идеи в проекта, която ще улесни процеса на оценка, обучение и одобрение на кандидатите. 

Кандидатите за приемни родители могат да работят, да са безработни или да са в пенсия, да са семейни или не, могат да имат собствени деца или да нямат. Няма изисквания за населеното място – то може да бъде в града или на село. Възможно е кандидатът за приемен родител да живее под наем, т.е. не е задължително той да има собствено жилище. Необходимо е да има достатъчно място в своя дом за детето, както и време, за да му осигури внимание и грижа.

Професионалните приемни родители сключват трудов договор, като размерът на заплатата се определя от броя на настанените деца:

•         За 1 дете – 130% от минималната работна заплата

•         За 2 деца – 140% от минималната работна заплата

•         За 3 или повече деца 150% от минималната работна заплата

        Професионалните приемни семейства получават и допълнителна месечна помощ за отглеждане на дете, която зависи от възрастта на детето. Доброволните приемни родители също получават месечна помощ за отглеждане на детето, но те не са на трудов договор и не получават заплата.

Има градове в България, където приемните семейства са много на брой и работят вече няколко години. Най-добре развита на този етап е приемната грижа в градовете Шумен и Стара Загора. Изключително добър пример е и град Ракитово, където приемните родители са 23 на брой при население от около 13 000 души. По проекта „И аз имам семейство” много заявления до момента са подадени в община Кюстендил – 15 на брой. Надеждите и очакванията са, че в община Гоце Делчев броят на кандидатите за приемни родители ще продължи да нараства и повече деца в нужда ще намерят своите приемни родители.

По проекта „И аз имам семейство” в Гоце Делчев е създаден кабинет по приемна грижа. В него на разположение за всякакви въпроси по темата са социалните работници Диана Александрова и Елка Георгиева. Кабинетът се помещава в сградата на Здравната каса. За връзка може да използвате e-mail: [email protected] или телефони: Елка Георгиева – 0899 162353 и Диана Александрова – 0897 907480.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK