Празник за село Дъбница! Стартира дългоочакваният проект за разширяване на училището

Снимка: Община Гърмен

В истински празник се превърна днешният ден за гърменското село Дъбница.

В присъствието на много местни жители и гости бе даден старт на дългоочаквания проект за разширяване на местното Обединено училище „Христо Ботев“.  

Символична „първа копка“, с която на практика още от днес стартираха строително-ремонтните дейности, направиха кметът на община Гърмен, Минка Капитанова, директорът на училището Илия Цацев и управителят на фирмата изпълнител на обекта „Билдинг къмпани“ ЕООД, Бисер Узунов.

Веднага след тържествената церемония багерът започна да копае основите.

Проектът е финансиран от Министерството на образованието и науката, а стойността му е 228 700 лева.

Средствата ще бъдат инвестирани за пристрояване на нов корпус към учебното заведение. Той ще бъде съставен от сутерен и два етажа. В него ще бъдат разположени две нови класни стаи, два кабинета с хранилища, библиотека, стая за медицински специалист и други административни помещения за нуждите на школото. 

Уверенията на изпълнителя са до септември грубите строителни дейности да бъдат завършени, а след още един месец да бъде готово и оборудването на новата пристройка.

На днешната церемония присъстваха служители на общинската администрация в Гърмен, всички учители от Дъбница, ученици, родители и местни жители.

"Проектът е много важен не само за училището, но и за цялото село. Чрез неговото реализиране учениците ще се обучават в една добра база, която отговаря на всички изисквания. Според промените в Закона за образованието, всички училища трябва да преминат на едносменен режим и за целта трябва да има достатъчно класни стаи и кабинети", коментира пред ИНФОМРЕЖА общинският кмет Минка Капитанова.

Тя подчерта, че образованието е от съществено значение за бъдещото поколение и неслучайно е определено за основен приоритет на Община Гърмен. На всички ученици и на учителския колектив Минка Капитанова пожела приятна ваканция, а наесен да заварят училищния си дом обновен и уютен.

„Изключително сме радостни, че този проект бе одобрен за финансиране. Чакахме го три години. Имахме крещяща нужда от разширяване на училището и се надявам през следващата учебна година новата придобивка вече да радва и ученици, и учители“, сподели пред ИНФОМРЕЖА и директорът на ОбУ „Христо Ботев“ – Илия Цацев.

Събитието за него бе особено емоционално, тъй като тази година той изпрати последния випуск като директор на училището. Поради излизането му в пенсия, наесен училището ще бъде поето от временен директор до провеждането на конкурс за титуляр.

 

Снимка: Община Гърмен
ОбУ „Христо Ботев“
ОбУ „Христо Ботев“
Снимка: Община Гърмен
ОбУ „Христо Ботев“
Снимка: Община Гърмен
Снимка: Община Гърмен
Снимка: Община Гърмен
Снимка: ОбУ „Христо Ботев“
ОбУ „Христо Ботев“
ОбУ „Христо Ботев“

КОМЕНТАРИ

Коментарите са забранени за тази статия.

FACEBOOK