Две престъпни групи са разкрити за 24 часа

Снимка: Infomreja.bg

Едната е за трафик на работници, другата за изнудване и рекет

Международната операция под наименованието „Съвместни дни за действие срещу трафика на хора с цел трудова експлоатация в селскостопанския сектор“ се проведе между 16 и 20 септември 2019 г.

В операцията, ръководена от Франция, участваха правоприлагащи органи от Белгия, България, Кипър, Португалия, Испания и Холандия. От българска страна действията се осъществяваха от служители на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“, Изпълнителна агенция „Главна инспекция на труда“, Национална комисия за борба с трафика на хора, със съдействието на Главна дирекция „Гранична полиция“.

На територията на страната ни бяха проверени над 200 лица, с рисков профил по отношение трафик на хора, и над 10 фирми, занимаващи се с набиране на селскостопански работници. На пътуващите на граничните пунктове се раздаваха превантивни материали, провеждаха се и беседи с тях.

В рамките на тези дни за действие, бе проведена съвместна операция с френските власти, в хода на която бяха установени 167 жертви на трафик на хора, с цел трудова експлоатация и задържани четирима извършители /трима български и един френски гражданин/. Иззети са вещи и предмети, които са от значение за делото, разпитани са множество свидетели по случая.

По време на Съвместните дни на територията на ЕС са проверени 478 селскостопански обекта, 7372 души и 179 превозни средства. Установени 37 заподозрени лица и 302 потенциални жертви. Съвместните усилия доведоха до идентифицирането на 44 заподозрени в трафик на хора за трудова експлоатация, седем от които бяха арестувани. Установени са 39 възможни нови случая на трудова експлоатация. В петдневната международна операция участваха над 400 служители от седем държави членки. 

Селскостопанският сектор е особено уязвим от експлоатация на труда. Повечето от уязвимостите са свързани със сезонния характер на работата, ниските заплати и следователно използването на сравнително нискоквалифицирана работна сила, идваща обикновено от скромен произход в по-бедните региони.

В повечето случаи работниците се набират за периода на прибиране на реколтата от техните страни. Компаниите, които наемат сезонни работници, им обещават добри заплати, транспорт и настаняване. Обикновено реалността се оказва много различна; с ниска или никаква заплата, нечовешки условия на живот, изключително дълъг работен час и т.н.

Група за изнудване и лихварство, действала на територията на Бургаска област, е разбита при спецоперация на ГДБОП.

Досъдебното производство е образувано през месец август т.г. срещу организирана престъпна група, създадена с цел изнудване на крупни бизнесмени от Бургаска област, които били принуждавани със сила и заплаха да прехвърлят своя бизнес – съобщи говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева.

В хода на извършените вчера процесуално-следствени действия на 40 адреса, на автомобили и обиски на хора са иззети мобилни телефони, парични суми, документи, както и маска с прорези. Седем са членовете на престъпната група, криминално проявени и осъждани, които демонстрират висок стандарт на живот – допълни Милева, като уточни, че един от тях е осъден на доживотен затвор без право на замяна за убийство на двама души чрез взрив на автомобил. Към момента той изтърпява присъдата си в Старозагорския затвор и оттам е осъществявал контакт с останалите членове на бандата посредством мобилен телефон.

Според събраните до момента данни, групата е работила в две направления – охранителна дейност и предоставяне на заеми срещу висока лихва. Членовете заплашвали собственици на търговски обекти, хотели, комплекси да сключват договори за охрана с фирми, управлявани от тях. Дружествата били регистрирани на подставени лица. В хода на досъдебното производство са събрани доказателства за осъществяван побой над охранители и собственици на конкурентни фирми с цел принуждаване да се откажат от бизнеса си. Заплахи и побой използвали и спрямо хора, на които предоставяли пари срещу висока лихва, когато длъжниците не успявали да плащат задълженията си.

Директорът на ГД „Борба с организираната престъпност“ главен комисар Ивайло Спиридонов уточни, че групата е била в полезрението на органите на реда от няколко години, но доказателствата, събрани по образуваното досъдебно производство, са от началото на тази година. Разпитани са и множество свидетели, включително и пред съдия.

В хода на спецоперацията за срок до 24 часа са задържани общо 10 души. На шестима от тях с постановление на прокурор мярката е удължена за срок до 72 часа, те и излежаващият присъда в затвора са с повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група. Предстои в утрешния ден Специализираната прокуратура ще внесе искане в съда за налагане на постоянна мярка „задържане под стража“ спрямо шестимата.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6