Броят водолюбивите птици от Банско през Гоцеделчевско и Сатовчанско до Сърница

Снимка: plevenzapleven.bg

За поредна година предстои провеждането на традиционното СЗП (Среднозимно преброяване) на водолюбивите птици, което се организира от БДЗП.  

Това е едно от най-масовите събития в областта на природозащитата. 

Провежда се в повече от 100 страни и включва около 25 000 влажни зони, много от които са част от екологичната мрежа Натура 2000. Във всичките страни от Европа, Африка и Близкия Изток, където се осъществява преброяването, участват близо 15 000 експерти и доброволци.

В рамките на два дни 12-13 януари, съвместно с нашите партньори от „ДГС Гоце Делчев“ и  „ДЛС Дикчан“ с. Сатовча, организираме посещения на местата, които привличат водолюбиви птици и са обект на изследване.  

Маршрутът е поречието на р. Места в участъка от гр. Хаджидимово на юг, до гр. Банско на север и яз. Доспат в участъка от гр. Доспат до гр. Сърница. 

Броенето ще се извършва чрез предварително разработена методика, а данните ще се въвеждат в информационната ни система чрез специалното приложение за смартфони Smartbirds, позволяващо запазването на информацията за отделните видове, която след това ще послужи на експертите за оценка на промените в състоянието на популациите на наблюдаваните видове и средата, която те обитават.

Тази година се очаква броенето да се извърши при изключително тежки метеорологични условия. Към екипът ни ще има надзирател от ЛРС „Сокол“, който да следи за евентуални нарушения на закона на лова, както и членове от клуба за екстремни спортове в Гоце Делчев „Прилеп“. 

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK