Тежка спасителна акция в Рила завърши с успех

Снимка: Личен архив

Ангелите от планината спасиха живота на 28-годишна туристка

Поредна тежка спасителна акция в Рила завърши с успех за планинските спасители от Дупница и Благоевград.

Вчера малко след 18 часа те получават сигнал за изгубила се млада жена, която тръгнала от Седемте рилски езера в посока Рилски манастир.

В мащабната акция се включват 11 планински спасители от Дупница и други 9 от Благоевград.

„Изключително тежка нощ беше за всички ни. Вървяхме с часове, през повечето време валеше дъжд, имаше вятър, на моменти прехвърчаше и сняг.

Да не говорим, че теренът беше изключително труден, отвесен и във всяка минута имаше опасност някой от нас да падне в пропастта“, коментира един от участниците в тежката акция.

В крайна сметка до изгубилата се туристка достигат към 23 часа. Откриват 28-годишната жена мокра до кости, но без наранявания.

„Момичето беше решило само да стигне до Рилския манастир, но загубило пътеката. Тя е от Русия и работи там като журналист.

Определено беше подценила района, да не говорим, че липсваше подходяща екипировка. Беше тръгнала с дрехи за градски условия“, коментираха още ангелите от планината, както наричат спасителите от дупнишкия отряд.

28-годишната жена е открита под Додов връх на около 2 500 метра височина.

Спасителната акция е приключила едва днес сутринка, към 5.30 часа, когато смелите спасители се прибират по домовете си.

За акцията казват, че е една от най-трудните през тази година, но са щастливи, че са успели за пореден път да спасят човешки живот.

А туристката – тя е обещала повече да не предприема такива рискови преходи или поне не без придружител и с подходяща екипировка.  

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK