Две нови професии за гимназистите в Пиринско

Асим Адемов /в дясно/, снимки: Областна администрация - Благоевград

Две нови професии - „Ресторантьор“ и „Организатор на туристическа и агентска дейност“, ще се предлагат от следващата учебна година в училищата на територията на област Благоевград. Това стана ясно по време на проведено днес в сградата на Областната администрация заседание на комисията по заетост.

Изучаването на новите специалности се въвежда заради заявен интерес от бизнеса.

"Когато има доказана нужда от определена професия, трябва да се реагира адекватно и навреме. За да отговорим на пазарните изисквания и бизнеса в региона, при изготвяне на учебните план-приеми е добре да се провеждат предварителни срещи с директорите на училищата и представители на Областната администрация, на синдикатите, работодателските организации, бизнеса. Само по този начин готовите план-приеми ще отговарят на желанията на учениците и пазара, а не на училищата“, заяви заместник-областният управител Асим Адемов.

В дневния ред на заседанието бе включено разглеждане на проекта и утвърждаване на държавния план-прием в държавните и общинските професионални гимназии, професионални училища, паралелките за придобиване на професионална квалификация в СОУ и специалните училища през учебната 2015/2016 г.

Освен Асим Адемов в работата на комисията взеха участие директори и експерти от РД "Социално подпомагане", СЮЗО, ТПП - Благоевград, Регионалния инспекторат по образованието, представители на местните поделения на КНСБ и КТ "Подкрепа", Областната инспекция по труда, Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в Благоевград, както и от Сдружението на частните предприемачи.

2668 е броят на учениците в Пиринско, завършващи VII клас през учебната 2014-2015 г. Според държавния план-прием за следващата година те ще продължат образованието си в 34 профилирани и 19 професионални паралелки.

Завършващите VIII клас  през настоящата учебна година ученици са 1537, които ще продължат обучението си в общо 65 паралелки в училищата в област Благоевград, от които в СОУ - 16 профилирани, 14 непрофилирани и 1 професионална паралелки и в професионални гимназии - 34 паралелки.

Планът предвижда и прием на ученици в 6 паралелки в IX клас, в  задочна форма на обучение. Средният брой на учениците в клас е 24.

 

Асим Адемов /в дясно/, снимки: Областна администрация - Благоевград
Асим Адемов /в дясно/, снимки: Областна администрация - Благоевград

КОМЕНТАРИ

vasilisa12:37 - 28.01.2015
Е,тоя го знаем много добре по Чеча.Сега ще го опознаят и Благоевградчани.Малко е селянче от с.Дъбница (сега само цигани има там защото турците си заминаха )ама крадливо и се бута навсякаде пак и лукав пак и Турчин от тези Гръцките....абе,яка ви душа...
JJJ10:20 - 28.01.2015
Експерти от РДСП, но какви? Експерти за лични облаги така ли е Руми още ли служиш на ДПС? Какво търсиш в ГЕРБ? До кога тази ще развява знамето на политическата мимикрия???
drqanovo20:14 - 27.01.2015
turisticeska i agentska deinost naqasno e bat asim nali i toi beshe turisticeski gid i karashe eskurzianti na pazar v turciqa a v sishtoto vreme se podpisvashe ce e bil v cas v uilishte e tozi shte opravi bilgariqa ....
dorka20:05 - 27.01.2015
abe tozi kradliv gavazin kolko plashta na strumadjiite za da go reklamirat kato kiselo mlqako no reklamiraneto na kradci v bg e moderno xaxaxa tozi shte opravi obrazovanieto xaxaxa tozi pirvo shte se nakrade a posle shte si smeni jenata xaxa xa

FACEBOOK