133-ма са се удавили през миналата година, повечето от инцидентите са станали на морето

Снимка: Infomreja.bg

В рамките на седмицата на водното спасяване, която се провежда от 5-и до 11-и юни, от БЧК – Кюстендил акцентират върху превенция на водния травматизъм с цел да осигурят една спокойна лятна ваканция на хората.

Статистиката от миналата година показва, че броят на удавените е 133, 14 от които са деца. 92 от инцидентите са се случили на морето, като по-голяма част от тях са станали извън работното време на спасителите. Част от удавените са били употребили алкохол.

„Истината е, че, за съжаление, в България много малко хора са обучени и имат плувни умения – 20-30 %. Докато статистиката в Германия например показва, че този процент е около 90%.

БЧК целогодишно провежда програми за децата с цел превенция на водния травматизъм. Тези програми обхващат различни възрастови групи. Една от програмите обхваща деца от 1-ви до 7-и клас.

Програмата „Приятели с водата“ е насочена към децата от 6 до 8 години, а за най-малките и техните родители е програмата „Дръж под око“, каза д-р Емилия Кацарска – директор на БЧК – Кюстендил. Тя допълни, че през тази година червенокръстката организация с много усилия е успяла да проведе курс за водни спасители.  

„Първо, много трудно събрахме желаещи. От друга страна, се оказа, че на територията на Кюстендилска област има само един работещ басейн, който се оказа проблемен да работи целогодишно след започване на курса и това е басейнът в училището в Сапарева баня“, обясни пред медии д-р Кацарска.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK