В края на ваканцията кметът на Балдево, Илиана Гюрнева, подари на децата от селото разходка до историческия парк "Градище"

Снимки: Личен архив

Прекрасен туристически ден подари днес на своите любимци – децата от село Балдево, кметът Илиана Гюрнева. Дни преди края на лятната ваканция и началото на новата учебна година, както и преди да се изниже годишният отпуск на инициативната кметица, тя поведе децата към атрактивния парк "Градище".

Съдействие на любознателната група малчугани от Балдево да разгледат интересни находки и места и да поиграят на воля оказа и кметът на Долно Дряново, Ваит Моллахасанов.

Алпийската пътека с екстремния си маршрут, както и красивите гледки и десетките забавления бяха сред предизвикателствата за малките туристи от Балдево, на които никак не им се тръгваше от притегателното историческо кътче, където всеки камък и всяка тревичка говорят.

Естествено, че децата от Балдево не можаха да разгледат и да се потопят в историческите дебри на парк „Градище“, затова си обещаха отново да дойдат и да останат по-дълго, за да видят повече неща.

Исторически парк „Градище” в последната година се радва на голям туристически интерес. Посетители освен от региона, пристигат от страната и чужбина, особено през пролетта, лятото и есента. 

Иначе обектът Ланшафтно-исторически парк „Градище” се намира на около 2 км източно от гърменското село Долно Дряново. Парковата територия представлява неправилна фигура с площ около 400 дка, разположена южно от основния път Гоце Делчев - Сатовча - Доспат.

Върху рид с площ от около 20 дка се открояват три отделни изявени скалисти хълма с максимална надморска височина 879,80 м. Възвишението е естествено защитено, достъпно единствено от северозапад. От останалите страни е оградено от внушителен и живописен каньон. Склоновете са много стръмни, а на места скалите са почти отвесни.

Върху билото на възвишението и на различни места, главно по южния склон има редица неголеми естествено заравнени площадки, оградени с оголени, живописни скални блокове. Някои от скалите са особено атрактивни. Те могат да бъдат оприличени с човешки глави, фигури на животни, птици и земноводни. Първите археологически проучвания са проведени през 2008 година и доказаха, че на това място се откриват културни следи от праисторическата и античната епохи.

Ланшафтно-исторически парк „Градище” обхваща изцяло територията на археологически паметник на културата „Праисторическо и тракийско светилище в м. „Градище”, деклариран като недвижима археологическа културна ценност с предварителна категория „национално значение”. 

Дейностите по изпълнение на благоустрояване, инфраструктурните и строително-монтажните работи включваха изграждане на 3 паркови зони, в които са изградени съоръжения като туристически информационен център, три заслона с огнище, зона за къмпинг, открито огнище, пет беседки, отклонение и паркинг на пътя Долно Дряново - Сатовча.

Изградени са и пет моста и съоръжение, римски мост, екопътеки с дължина 6000 м с включени платформи, изгледни площадки, пейки, маси, парапети, укрепени стъпала и стълби, информационни, образователни и указателни табели и стрелкикакто и ефектно и атракционно осветление на забележителните места, както и захранване с електричество на сградата на Информационния център, паркинга и атракционния център с Алпийската пътека. 

С изпълнението на проекта в община Гърмен се постигна облагородяване на природните ресурси, популяризиране на културно-историческото наследство, подобряване на икономическото развитие и създаване на условия за културен туризъм в региона на община Гърмен, отчитат от администрацията.

 

КОМЕНТАРИ

някой02:25 - 06.09.2017
Умрелия кмет казваше преди че това са само камъни
някой02:23 - 06.09.2017
Умрелия кмет казваше преди че това са само камъни
Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK