Заведенията в Благоевград се подготвят за 1-ви март

Снимка: Infomreja.bg

„Размразяването“ започва с почистване, подреждане и зареждане на консумативи

Заведенията в Благоевград се подготвят за 1-ви март.

След като бе потвърдено, че в началото на пролетния месец отварят заведения за хранене, кафенета и сладкарници с 50% капацитет за посещаемост, собствениците и персоналът се подготвят за работа.

„Размразяването“ започва с почистване, подреждане и зареждане на консумативи. Загубите са големи още от въвеждането на забраната в началото на декември, споделят собствениците, които твърдят, че мерките за облекчаване на бизнеса не са помогнали.

Доста от собствениците се сблъскват и с проблема за търсене на персонал, тъй като доста от работниците си са намерили друго препитание в страната или чужбина.

Сред бранша има и доста голяма несигурност до кога заведенията ще работят и очаква ли ги нов локдаун. Доста от собствениците дори предполагат, че ще бъдат „оставени“ да работят около месец – два, други път се надяват поне летния сезон да бъде свободен от мерки.

Доста от заведенията в Благоевград се преориентираха към предлагането на храна за вкъщи, с което основно печелят някой големи фирми доставчици за храна. Не така обаче са кафенетата, където работата на гише не носи почти никаква печалба, защото така наречените „табаци“ ги заместват.

В Благоевград в ОбС се обсъди и намаляване на таксата за тротоарно право и смет на 50% като КОВИД мерки.

Щетите, нанесени върху бизнеса, обаче, особено за собствениците, които плащат наем за помещения, са пагубни.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK