Оправдаха пловдивския лекар, убил крадец в дома си

Снимка: Infomreja.bg, архив

Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок

Окръжният съд в Пловдив оправда д-р Иван Димитров за убийството на Жоро Джевизов, влязъл да краде. Престъплението, според магистратите, станало при неотложна самоотбрана.

Според прокуратурата престъплението е извършено при превишаване пределите на неизбежната отбрана, и то с незаконно притежавано оръжие. Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Апелативен съд.

Съдът осъди д-р Иван Димитров по второто обвинение - за незаконно държане на пистолет и боеприпаси, на 2 години лишаване от свобода условно, с 3 години изпитателен срок.

През май 2020 г. Апелативният съд отмени изцяло оправдателната присъда на д-р Димитров и върна делото за ново разглеждане от друг съдебен състав на същия съд, от стадия на разпоредителното заседание.

Защитникът на родителите на Джевизов - адвокат Красимир Елдъров, поиска от съда ефективна присъда за анестезиолога. Според юриста лекарят трябва да изтърпи ефективно присъдата си, тъй като тази ситуация ще стане урок за тези, които са склонни да извършват престъпления. Елдъров дори цитира римската практика: "Никой не може да черпи права от собственото си противоправно поведение“.

Този лекар сам е нарушил закона, а сега черпи права от това, каза адвокат Елдъров. Според него след този казус ще тръгне един негативизъм на обществото, ще има и още много такива случаи, ако присъдата към доктора бъде снизходителна.

"Неговото ефективно наказание трябва да служи като поука как трябва да се спазват законите у нас“, добави Елдъров. Юристът дори съпостави казуса на д-р Димитров с този на кучето Нерон, при който извършителят бе осъден условно.

По думите му не може животът на един, дори и крадец като Жоро, да бъде сравняван с живота на едно гръбначно животно, каквото е кучето Нерон. Прокуратурата поиска условно наказание с изпитателен срок и по двете обвинения към доктора.

Прокурор Георги Пенев поиска от съда д-р Димитров да бъде признат за виновен и по двете обвинения, като му бъде наложена условна присъда с изпитателен срок при многобройни смекчаващи обстоятелства.

"Ние не може да не дадем вяра на думите на д-р Димитров, те съответстват на реално съществуващите факти по делото и на показанията на разпитаните свидетелства“, каза прокурорът.

Според него е имало "патологично развитие на отношенията между двама граждани на нашето общество, единият от които е мъртъв“. Той обърна внимание и на факта, че този случай е бил съпроводен от митинги, шествия и демонстрации. Върху него са се упражнявали журналисти, юристи и депутати.

Противоположни на защитата на пострадалите бяха исканията на адвокатите на д-р Димитров. Те поискаха анестезиолога да бъде оправдан по първото обвинение, като твърдят, че е действал при условия на неотложна самоотбрана и няма превишаване на права. 

Адвокат Василев каза, че всеки би се защитил, ако срещу него насочат нож. "Имаме лекар срещу рецидивист, с няколко ножа. Д-р Димитров дори не е предполагал как ще свърши това", категоричен бе Василев.

Пред съда самият лекар каза още веднъж, че съжалява за случилото се и не е очаквал така да се развият обстоятелствата.

Пред журналисти извън съдебната зала адвокат Елдъров бе категоричен, че наложената на Димитров присъда ще бъде обжалвана. "Прокурорът също заяви, че ще подаде протест“, каза адвокатът. /NOVA/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK