Стартира петиция против изграждането на депо в дупнишкото село Джерман

Снимка: Infomreja.bg

Петиция срещу намерението община Дупница да изгради сметище в землището на село Джерман, стартираха от сдружение „Бъдеще за Джерман“.

В нея се посочва, че избраният терен е стръмен, терасиран скат с денивелация 160 м. Намира се в земетръсна и свлачищна зона, с подвижни земни пластове, високи подпочвени води, отстои на 200 м. от река Джерман и на 250 м. от АМ "Струма".

Мястото представлява кватернерно свлачище, което при натоварване на терена с хиляди тонове отпадъци може да предизвика мощни, динамични процеси, срутища и свлачища, чиито последствия са непредсказуеми.

„Опасенията ни се засилват от остарялата технология на обработка и депониране на отпадъците, която отдавна не се използва в Европа. По информация на живущите близо до действащите, идентични депа в Ямбол, Русе, Ловеч, Бургас и др. се наблюдава рязко нарастване на популацията от гарвани, плъхове, чакали, разпространява се смрад и зарази, което допълнително увеличава опасността от нарушаване на хигиенните и здравословни норми на живот за местното население“, посочват още от „Бъдеще за Джерман“. 

От направените анализи на инженеро-геоложките, хидро-геоложки и геодинамични условия в района на разглеждания участък ги определят като изключително сложни за изграждане на дълбоки изкопи, дълготрайни съоръжения и осигуряването на дълговременната им устойчивост.

„Ние, жителите на с. Джерман и Южното дупнишко поле смятаме, че правилното решение е построяване на модерен завод за преработка на битови отпадъци на подходящо за целта място. Заявявали сме несъгласието си многократно - с протести, блокиране на международния път за Гърция, подписки и др. За съжаление до този момент се борим с вятърни мелници в лицето на Община Дупница, РИОСВ - Перник и МОСВ, които си прехвърлят топката и продължават с дейностите по стартиране на опасния проект“, се посочва още в петицията. 

В нея вече са се подписали над 350 човека, като предстои тя да бъде изпратена до всички отговорни институции.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK