В 8 благоевградски села се оплакват от недостиг на питейна вода

Снимка: Infomreja.bg

Българчево, Зелен дол, Бучино, Селище, Логодаж и Покровник често пресъхват

В 8 села от община Благоевград през лятото има недостиг на питейна вода,съобщи БНТ.

Жителите на населените места по поречието на Струма през годините са поддавали десетки жалби във ВиК - Благоевград. Всеки сигнал е проверен от специалисти от водното дружество в областния град.

През лятото чешмите на хората, които живеят в благоевградските села Българчево, Зелен дол, Бучино, Селище, Логодаж и Покровник често пресъхват.

Росица Димитрова, управител на "Водоснабдяване и канализация" ЕООД - Благоевград обяснява, че през последните години има трайно засушаване, а водата за питейни нужди се използвала и за поливане на градини.

По думите й в тези села не е възможно да се въведе режим на водата, тъй като количествата , които генерират водоизточниците са недостатъчни.

От Водното дружество поясняват, че за да се реши проблемът трябва да се изгради 20 километра водопреносна мрежа, но средствата ,с които разполагат стигат само за три километра. За това се търси помощ и от община Благоевград.

Димитрова допълва още, че има идеен проект от 2002 г., който все още не е реализиран.

Заради липсата на единна ВиК асоциaция в Югозападна България , водното дружество в Благоевград не може да кандидатства за европейско финансиране на проектите си./ Нюз.бг

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK