Българката, дубайската принцеса и иракчанката са сестри по ориенталския тип насилие

Снимка: Infomreja.bg

България спада към страните, които можем да наречем „ориенталски тип“ по насилие към жените.

Говорим за домашното насилие, което през последните две години е тема, заемаща челно място в новинарските блокове.

Ирак, ОАЕ, Дубай, Турция и… България

Политически скандал между Великобритания и ОАЕ възникна след като една принцеса в Дубай избяга от семейството на шейха на проспериращата държава. Принцеса Латифа стана название за множество арабски жени, които искат да се измъкнат от живота, който не живеят, а на който са подложени. Латифа стана публично известна след като избяга в Англия, а след това потърси убежище в Германия. Тя разказва шокиращи факти за живота на една принцеса в Дубай. Латифа е доказателство за тънещите в лукс мюсюлмански принцеси, които под 100-те златни гривни на ръцете си носят синини от насилие.

Оказва се, че парите купуват мълчание у жените и дъщерите на шейховете, а тези, които протестират срещу този живот – са малтретирани, бити, унижавани, упоявани с лекарства. В тях няма живец, защото почти през цялото време са под влиянието на успокоителни.

Ситуацията далеч от златото и разкоша в Ирак е в пъти по-близка до предната история. Жена от Ирак е една от многото, станали жертва на домашно насилие и подпалени от мъжа си.

За това разказва пред Дойчевеле потърпевша, която е с трета степен на изгаряния по цялото тяло. След като разбрала, че мъжът ѝ ѝ изневерява, тя повдигнала темата, за да бъде обсъдена. Мъжът ѝ обаче я бил, а след това запалил. В момент, когато жената е приета с опасност за живота в болницата, с нея са лежали още 14 жени, станали жертва на огъня и на съпрузите си.

Следващата история идва отново от изток, близо до България – от Турция.

Статистиката показва, че няма жена в страната, която по някакъв начин да не е жертва на насилие – психическо или физическо, у дома.

Всяка туркиня споделя, че е била насилвана от мъжа си – вербално, сексуално, чрез бой.

Жена става инвалид, след като е простреляна насред улицата от мъжа си. Той поставил пистолета в устата ѝ и стрелял, но огромен късмет я спасил – оръжието не било заредено.

В момента тя съди съпруга си, но не мисли, че това ще помогне. В същото е уверена и иракчанката, чийто мъж лежи за 8 години в затвора. Жената се страхува, че след като бъде освободен, тя ще страда отново.

Историята на една мълчаща жена

През последните години е особено популярно да се говори за домашното насилие. Тази популярност е мода и необходимост за обществото.

Всяка втора жена в страната ни, сочат данни, е била жертва на домашно насилие. Същото се отнася и за децата, и за учените в училище, и за учителите… Групата констатация е, че България е страната на мълчанието и действията, където проблемите не се решават с думи, а с юмруци.

„Добре, че“ жени и деца умряха, че да се заговори…

Това може би е силата, която отприщи след даден трагичен инцидент жени да споделят, че са били жертви на домашно насилие. Преди това, въпреки НПО-тата и различни организации, свързани със защита от домашно насилие, жените просто запазваха мълчание от страх, който не може да бъде разбран от широкото средностатистическо общество.

Соцкултурата повелява, че семейните проблеми остават вкъщи, а жената и децата се възпитават профилактично с бой. Възпитават?! Създаваш семейство с партньор, който сам си избрал такъв, какъвто е, но го ПРЕвъзпитаваш, за да бъде такъв, какъвто искаш… е логиката на соцмъжа.

Този факт не се е променил и до юли 2019.

Избройте 4 случая на насилие…

Ако това беше зловеща анкета всеки потенциален зрител и слушател на новини би могъл да каже, че убийствата на някои българки и децата им са далеч по-ужасяващи от подпалените жени в Ирак и малтретираните принцеси в Дубай, но насилието няма кантар.

1.Убийството на Наталия и дъщеря ѝ в София, които се опитаха да избягат.

2.Убийството на жената на Стоян Зайков от Костенец, която се опита да избяга.

3. Убийството на 72-годишна жена в Кюстендил (подала жалба), жестоко пребита от сина си.

4. Убийството на жена в Благоевград от Соколето. Жената бе майка на приятелката на убиеца, която се опита да избяга.

Колко жертви подадоха оплакване?

Да, има образувани производства за съда за домашно насилие. Има и хиляди случаи, които не я ясни за институциите, а само на съседите, които чуват викове.

Основната причина за мълчанието са парите. Липсата на средства за нов дом или квартира, за нова работа, за място, далеч от насилника.

Защото свободата от мъжа струва повече от минималната работна заплата, която не покрива 200 лв. – квартира, 100 лв. – ток и вода + минимален телефонен абонамент, 300 лв. – храна. А децата???

Българката, дубайската принцеса и иракчанката са сестри по ориенталския тип насилие, защото за раните не е нужен паспорт!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK