Бойко Борисов в Сандански: Напълно готови сме за Шенген

Снимки: ГЕРБ

За Шенген не представляваме никакъв риск. По въздух и вода могат да ни приемат още сега. Това заяви председателят на ГЕРБ и министър-председател на България Бойко Борисов пред над 120 младежи от цялата страна в рамките на 9-ия Зимен университет на Младежи ГЕРБ. Форумът се провежда в Сандански, а негови организатори са Младежи ГЕРБ, Фондация „Ханс Зайдел“ и Сдружение „Граждани за европейско развитие на България“.

„Всички казват, че сме готови да влезем в Шенген по вода и въздух. Репутационни проблеми в това отношения нямаме. Някои европейски държави обаче се притесняват, че ако се присъединим и по суша, голяма вълна от мигранти ще се насочи към тях. Затова ги разбирам“, обясни премиерът Борисов. По думите му е от изключително значение европейски коридори номер 4, 8 и 10 да бъдат напълно завършени, защото това би дало тласък както на бизнес отношенията, така и на културния обмен между страните.

„През последните 10 години започнахме строителството на 6 магистрали. Някои и ги завършихме. Когато дойдохме на власт, пътищата бяха в много тежко състояние. Веднага се сещам за „Дунав мост 2“. Вижте как изглежда сега“, отбеляза Бойко Борисов.

Министър-председателят коментира, че България и Балканите са изключително стратегическо място, в което се преплитат редица геополитически интереси. „Дали районът ще просперира зависи от мира и спокойствието в него. В същото време този мир е невъзможен, ако не поддържаме добри отношения с Турция и Русия. Никой не може да ме убеди, че без да са налични нормални отношения с тези две страни, Балканите могат да се развиват“, категоричен бе Борисов.

Той допълни, че друг важен аспект от поддържането на спокойствието на Балканите е въздържането от даването на съвети и оценки. Подчерта, че Атина и Скопие трябва да си стиснат ръцете, но не трябва ние да сме тези, които да посредничат за намирането на компромис. „Нека историята си остане за историците“, призова Бойко Борисов.

„Разбирам, че Корнелия Нинова е настоявала да се върна в България между „две вечери“. Яд я е. Аз на нейно място бих се радвал, че българският премиер е канен на такива събития“, посочи премиерът и разказа, че вечерите са били с цел европейските лидери да обсъдят какви са основните проблеми пред техните страни и какви са пътищата за решаването им.

По думите му БСП не иска да има успешно председателство и подкрепата, която те в публичното пространство изказват към правителството и управляващото мнозинство е само прах в очите на хората. „Толкова хубави неща могат да се случат за нашата държава по време на това историческо събитие. БСП обаче се надяват това да не стане само защото го правим ние. Това е много гадно тяхно качество“, отчете Бойко Борисов и напомни и какво са обичали да казват БСП за асфалта. „Нали не се ядеше? А сега само натискате да строим още и още“, попита председателят на ГЕРБ. Той каза още, че опозицията непрекъснато търси да се хване за нещо, да го нарече скандал и да го развие чрез медиите.

„Разбира се, че който бяга от войната в Близкия изток, ще бъде настанен в Европа и ще получи необходимата подкрепа. Много сложен е въпросът какво ще се случи там след като размириците свършат. Толкова много унищожена инфраструктура. Не ми се мисли какви средства ще се необходими за възстановяването й“, коментира той и добави, че идването на мигрантите несъмнено е свързано и със заплахи за националната сигурност. „Затова предложих бежанците да влизат в границите на съюза само през официалните пропускателни пунктове. Така е навсякъде по света. Хората са измислили как да гарантират сигурността си“, уточни премиерът.

Министър-председателят коментира и сделката за ЧЕЗ. „Тя е направена в Чехия между частни субекти. Ние като дясна партия оставаме верни на философията си, че трябва да насърчаваме частния бизнес. Държавата е лош стопанин, не е добра идея да одържавяваме фирмите“, подчерта Борисов. Той обаче бе категоричен, че поддържането на свободен пазар и частен бизнес е обвързано с наличието и на силен регулатор. „Разбира се, ние ще проверим всички участници в сделката“, увери председателят на ГЕРБ.

„Колегите от БСП ни попитаха защо не извадим 380 млн., за да купим активите на ЧЕЗ. Защо само на ЧЕЗ, а EVN и „Енерго про“? Защо да не вземем и „Лукойл Нефтохим“, попита той. Борисов посочи, че Западът не работи по този модел и ние, като проевропейска държава, трябва да следваме техния пример. Той обясни, че е казал на Теменужка  Петкова да подаде оставка, защото на пръв поглед много хора са повярвали, че в тази сделка има следи от корупция. „Това обаче е абсолютна лъжа. Нямаше как да оставя нейната репутация и тази на правителството под заплаха“, категоричен бе премиерът Борисов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK