Министър Димов подписа първия договор за безвъзмездна помощ с кметовете на Сандански, Кресна и Струмяни

Снимка: МОСВ

Министърът на околната среда и водите Нено Димов и кметовете на Сандански – Кирил Котев, на Кресна – Николай Георгиев, и на Струмяни –  Емил Илиев, подписаха договор за изграждане на две инсталации за обработка на отпадъци. Това е първият договор за безвъзмездна финансова помощ по приоритетна ос „Отпадъци“ на ОП „Околна среда 2014-2020“.

По проекта ще бъдат изградени компостираща инсталация за разделно събрани зелени и биоразградими отпадъци с капацитет 2623 тона годишно и инсталация за предварително третиране на смесено събрани битови отпадъци с годишен капацитет 10 430 тона.

„С изпълнението на проекта ще се подпомогне постигането на националните цели, заложени в законодателството и в Националния план за управление на отпадъците 2014-2020“, каза министър Димов. Целта е до 2020 г. да се ограничи до 35% количеството на депонираните биоразградими отпадъци в сравнение с 1995 г. До края на 2020 г. делът на рециклираните битови отпадъци трябва да се увеличи до не по-малко от 50%, допълни министър Димов.

„Това е изключително важен проект за община Сандански, с който ще изпълним европейските ангажименти“, каза Кирил Котев и благодари на МОСВ и на ОП „Околна среда“ за доброто сътрудничество. Министърът пожела успешно изпълнение на проекта и приключване на дейностите в срок.

Съоръженията ще бъдат разположени в административните граници на община Сандански и обхващат трите общини Сандански, Кресна и Струмяни. Компостиращата инсталация ще обслужва над 43 000 жители, а инсталацията за предварително третиране ще преработва отпадъците на над 47 000 жители.

На церемонията присъства главният директор и ръководител на Управляващия орган на ОПОС Цонка Дрянкова.

Общият размер на инвестицията е над 9,3 млн. лв. Безвъзмездната финансова помощ в размер на над 7 млн. лв. е осигурена от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“. Периодът за физическо приключване на дейностите по проекта е 27 месеца.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK