Двама ранени в София, 15 протестиращи бити от полицаи

снимка: БГНЕС

Около 15 протестиращи бяха бити на булевард "Христо Ботев" в столицата, предаде БНТ. Част от битите бяха проснати на асфалта, уточни репортерът. Инцидентът стана малко преди 20:30 часа.

По пътя на протеста е стреляно срещу полицията от балкон на сграда.

По-рано днес полицията изтласка хората пред Народното събрание, има ранени протестиращи, изпратени бяха са линейки на място, арестувани са трима друши, съобщава БНР.

Протестиращите скандират "Еничари" и замерят полицаите с дребни предмети. Имаше опити от няколко души скинари да направят провокация.

Те хвърляха камъни срещу жандармерията, след което бяха изблъскани от жандармеристите и от протестиращите и си тръгнаха.

Сега протестиращите в столицата блокираха напълно движението в района на Орлов мост във всички посоки.

Имаше блокирани автобуси и тролеи на "Градския транспорт", а движението постепенно се нормализира.

По последна информация сега протестиращите се опитват да преминат по бул. "Витоша".

Жандармерията направи жива преграда, така че протестиращите да не могат да минат по бул. "Витоша".

Полицията разпръсна протестиращите протестиращите,

достигнали до бул. "Христо Ботев" на пресечката с "Лайош Кошут", съобщи БНТ.

Жандармеристи са направили жива верига на бул. „Патриарх Евтимий” в посока „Петте кьошета”. Жандармерията върви по бул. „Витоша” в посока Съдебната палата.

Протестиращите скандират „Оставка”, „Мафия”, „Убийци”, „Еничари”, както и обиди по адрес на премиера Бойко Борисов.

Чуват се тъпани от барабани, освирквания, развяват се множество български знамена. Някои от протестиращите са се качили на оградите на Орлов мост. Те държат лозунги с надпис „Съединението прави силата”, „Дъмбълдор не би си позволил това” и други.

Има засилено полицейско присъствие. Протестиращите се охраняват от жандармерия и патрулни коли.

По думите на един от протестиращите има нареждане на полицията при случаи на нужда да се използва физическа сила.

Протестиращите хвърлят пиратки.

Малко по-рано днес обаче от "Московска" 33 обявиха, че за тази вечер от 18:30 ч. протест на Орлов мост срещу високите сметки за ток не е съгласуван със Столичната община.

Единственото мероприятие, за което е поискано позволение от кмета, е на природозащитници. От 18:30 до 20:00 ч. пред Министерството на околната среда и водите ще има мълчаливо бдение "Да спасим Пирин".

Хиляди българи от цялата страна излязоха на протест срещу монопола на ЕРП, високите сметки на тока и правителството за девети ден.

Протести има днес в София, Пловдив, Варна, Бургас, Хасково, Димитровград, Стара Загора, Перник, Благоевград и още градове на страната.

Протестиращи варненци блокираха движението в посока курортните комплекси.

Недоволните граждани се придвижват в посока ВиК-Варна. За кратко спряха да се придвижват, за да изчакат хората, които са закъснели, да се присъединят към тях. Протестът протича спокойно като броят на протестиращите намаля до около 5000 души.

Успоредно с протестиращите се движат и полицейски автомобили, които ги конвоират и следят да няма проблеми. С викове "оставки" и "мафия" варненци малко по-рано блокираха бул. "Княз Борис I".

Участниците в протеста скандират "всеки ден ще е така, до победата". Огромното множество се е насочило в посока – Икономическия университет. Протестиращите нямат определен маршрут, а вървят по централните булеварди и развяват българското знаме.

На едни от лозунгите им пише: "Цена на електроенергия, равна на 0,01 процент от средната работна заплата". Повечето от присъстващите носят свирки, които шумно надуват.

Междувременно 2000 старозагорци отново излязоха на протест.

Те носят и плакати, сред които "Сбогом Дянков! Сбогом ГЕРБ". Вчера протестиращите старозагорци спонтанно тръгнаха към сградата на общината. Близо две хиляди старозагорци, недоволни от сметките си за ток, се събраха пред сградата на EVN в града. Недоволните освиркват бурно.

Протестиращите скандираха "Мафия", "Оставка" и "Монополите вън от България". Издигнали са плакати: "Вън монополите, за да останат тук нашите деца", "Когато правото стане безправие, съпротивата е задължителна". Те развяват българския трикольор.

2000 протестиращи в Димитровград блокираха пътя към Хасково.

Младежите насядаха на пътното платно и отказаха да пропускат автомобилите и в двете посоки. Малко по-рано недоволните димитровградчани протестираха в града.

Спонтанно множеството се отправи по пътя за Хасково, след като премина през целия град от централния площад.

Офисът на EVN в града бе обстрелван с яйца, пиратки, димки и викове "Оставка" и "Мафия". Полицията през цялото време съдейства, за да няма проблеми с движението през града.

Бургазлии също се събраха на протест срещу високите сметки за ток и лошото управление

на страната. Шествието отново започна от сградата на енергоразпределителното дружество и завърши пред община Бургас. Около 500 души скандираха оставка и се обединиха около искане за промяна на Конституцията.

"България не вярва на лъжи, EVN с добро да си върви"; "Вън австрийски мекерета от бургаските павета", бяха част от лозунгите, развети между десетки български знамена.

С плакатите си много бургазлии припомниха, че до изтичане на крайния срок за национализация на енергоразпределителните дружества, който те самите дадоха, остават 4 дни.

Част от протестиращите обмислят да се включат в протестни шествия, организирани в столицата. Демонстрантите обявиха, че ще продължат да се събират, докато исканията им не бъдат изпълнени.

В същото време приключи протестът срещу монополите в Пловдив.

Първо пловдивчани почетоха с едноминутно мълчание паметта на Васил Левски,

а след това запяха химна на България. Чуха се призиви протестът да бъде мирен.

Утре жителите на града ще се съберат отново пред сградата на EVN в 17.00 часа, а веднага след това ще тръгнат към паметника на Апостола на свободата в Пловдив.

По този начин утрешният протест ще премине под знака на отбелязването на 140 години от обесването на Васил Левски.

Стотици перничани се събраха на протестно шествие също.

Със знамена и свирки, те викаха "Мафия" и "Оставка", докато се отправяха към сградата на ЧЕЗ – Перник, предаде репортер на Vesti.bg

Плакат "Сбогом Дянков, сбогом ГЕРБ" издигнаха протестиращите на

петия митинг срещу ЧЕЗ, монополите и правителството в Благоевград.

Последваха скандирания "Оставка, оставка", "Буда, ние не сме будали", както и бойкото скандиране, познато от стадионите по адрес на реферите, този път за Бойко Борисов.

Основният призив бе "да си върнем държавата, въпреки че министър Цветан Цветанов ни нарече боклуци", призоваха говорещите пред микрофона. Около 1 000 се събраха на петия протест в Благоевград, според водещите, запалили цялата страна.

В Казанлък хиляди излязоха на протест.

Те гориха плакати и знамена на ГЕРБ и скандираха "Мафия". Недоволството на хората ескалира заради ниските доходи и високите сметки, не само за ток.

За малко да се стигне до размирици, след като роми хвърлиха камък по протестиращите. /vesti.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK