ВЪТРЕ в Банско: Храна има, дисциплина има, спокойствие - също

Снимка: Infomreja.bg

Болницата в Разлог е подготвена за кризата, която не плаши Банско

Единствена многопрофилна болница в региона на Банско, която се намира на 130 км в диаметър разстояние от посестримите си, е МБАЛ-Разлог.

В лечебното заведение се спазват стриктни мерки за дезинфекция, а проблем с броя на болничните легла и персонала няма. Съобщаваме това на фона на недоволните медици от Втора градска – превърната в инфекциозна, болница в София, както и многото сигнали за липсващи предпазни средства основно в болниците в страната.

Директорът на МБАЛ-Разлог, д-р Велев увери всички жители и гости на Банско-Разложкия регион:

Ние сме готови да поемем пациенти, въпреки че нямаме Инфекциозно отделение. Имаме и база, и средства, и персонал да ги лекуваме.

Д-р Велев отбеляза, че в момента има пациент с пневмония, който е на лечение в болницата.

Разсейвайки спекулациите в мрежата, че пациенти са връщани и им е отказвано лечение в разложката болница, д-р Велев сподели пред ИНФОМРЕЖА:

Има инструкции, които гласят, че хора със симптоми, трябва да позвънят на личните си лекари. Ние приемаме хора с доказани заболявания и съответно, ако имат вирус, ги изолираме.

По темата, която засега вчера д-р Мутафчийски от Националния щаб, че има паника и страх у лекарите, които отказват да лекуват, д-р Велев обясни, че както при всеки човек, така и лекарите преминават през различни емоции:

Има страх у всички, но ние си изпълняваме задълженията със страх или без. Имаме всички необходими предпазни средства, категоричен бе директорът.

Междувременно в поредния ден от барикадата в Банско, както стана „модерно“ да се нарича карантинирането на града, животът тече абсолютно спокойно.

Прилежащите към къщите дворове са утеха за по-възрастните, за който е абсолютно препоръчително да не излизат навън заради риска от зараза. Храна има – както в магазините, така и във фризерите, дори и в мазетата.

Местните правят своите зимнини и колят прасета, което осигурява предвидени запаси в ежедневно и непредвидимо време като днешното.

Напрежение по улиците няма, те остават все така пусти. Хората обаче могат, както е ясно, да излизат до магазина, да пазаруват, да посещават аптеките. Има и такива, които тук-там се срещат по улицата, на лека разходка, вървейки сами. Има стриктен контрол от страна на МВР и Общинска охрана, което не е с цел всяване на напрежение, а по-скоро с обезпечаване на спокойствието на хората и следене за реда.

Може да се потвърди, че има абсолютно разбирателство между органите на ред, общинското ръководство, което сега изпълнява ролята и на Кризисен щаб, и населението.

Относно доставките на храна. След като вчера имаше забавяне с доставките на хляб и това се усети за кратко от населението, днес всичко е в ритъма си – доставки в магазините има, където тече бурно презареждане и нареждане на стока, но в никакъв случай не може да се говори за масово изкупуване на хранителни и лекарствени продукти. Подобно състояние, за разлика в големите градове, в Банско нямаше и няма.

Проблемът с персонала – сезонните работници, също бе кратка буря до свикване със ситуацията. Вчера съобщихме, че наематели били изгонени от хазяина си. Общината призова подобни действия да не бъдат предприемани от лица, даващи квартири под наем или собственици на хотели.

Още снощи бе създадена организация по почистването на стаи от общежитието на една от гимназиите в града, където всеки останал без покрив над главата си – може да се настани. Желаещите обаче не са много – за щастие.

От хотелите изтегляне на туристи има и днес, и вчера. Организиран транспорт от автобуси и микробуси превозиха чужденците от Банско предимно към София.

И днес продължава дезинфекцирането на улиците в града със специални машини.

Барикадата при Разлог е най-интензивната откъм движение точка, където все още има лица, искащи да излязат от града. Както стана ясно, Общината разреши предаването на стоки от първа необходимост през барикадата от куриери.

Всички доставчици-коли, влизащи и излизащи от града, се дезинфекцират.

Моделът на действие на Общината е ясен и информация се публикува спорадично в интернет, така се гарантира осведомеността и спокойствието на всички жители.

От щаба бяха разписани и следните данни за обстановката след 72 часа блокада:

  • Напомняме, че в Р България е въведено извънредно положение и разпространяването на невярна информация е състав по Наказателния кодекс.
  • Не отговаря на истината информацията, че в гр. Банско не е имало хляб. Само за няколко часа сутринта на 18 март беше забавена доставката на пресен хляб, но в цялата търговска мрежа на хранителните магазини в града през това време имаше пакетиран хляб.
  • Не отговаря на истината и че две денонощия без подслон са стотици българи, които са освободени от работа, заради поставянето на гр.Банско под карантина. За всички хора, независимо дали са туристи или работници, дали са български или чужди граждани, е осигурено настаняване при нормални условия за живот в отоплени и дезинфекцирани помещения  с  течаща топла вода.
  • Всички хора, които не са жители на града, но са били в гр. Банско в момента на обявяване на карантината, са информирани, че не могат да напуснат карантинната територия. 
  • Съгласно общинския План за бедствия и аварии, Общинският кризисен щаб е осигурил общежитие с необходимите битови условия, където да се настаняват бедстващите.
  • Не отговаря на истината за напуснали града хора през полски и горски пътища. Общинският кризисен щаб, чрез служба "Общински ред и сигурност", и органите на МВР са осигурили стриктно спазване на заповедта на МЗ.
  • В Банско няма недостиг на стоки от първа необходимост и лекарства. Доставката на медикаменти, които в момента липсват, се извършва по установения от години ред - със заявка и получаване на следващия ден.
  • В Банско няма случаи, в които компетентните органи да не са реагирали и решили проблема. Непрекъснато възникват различни ситуации, постъпва информация за различни казуси, но всички въпроси се решават в максимално кратък срок.

Вчера камбанен звън първо от чановете на местните по терасите, а след това от църковната кула огласи града, което вся надежда и повод за гордост, че Банско се справя на фона на паниката и страха.

А известни медици и учени уверяват, че именно паниката разболява повече отколкото коронавируса. Предлагаме ви няколко извода, направени от хората в бели престилки, които след наблюдения и анализи, опровергават причината за стрес.

Ефектът от карантината е нулев, според някои имунолози като д-р Мангъров, защото има едно понятие „колективен имунитет“ или казано иначе хората трябва да преболедуват вируса.

Досега, както е ясно, децата не боледуват, 20-30-годишните също, хората между 40 и 60 години прекарват заразата като грип, но при хората около 80 години с множество съпътстващи заболявания, технически всяка една настинка може да е фатална за тях.

Причината да се изследват хората със симптоми е, че ако се изследват всички хора, ще се установи, че 80% от населението е носител на този вирус твърдят изследователи.

Благодарение на медицината, хора, които са с операции и други генетични или съпътстващи заболявания, са живи, но заразени с вируса – техният организъм е твърде крехък и се предава, споделят медици.

Твърдо вирусът не е световна конспирация или биологично оръжие, въпреки че бяха направени изказвания от ръководители като президента Макрон, че водим война с невидим противник, а след това и премиерът Борисов използва тази фраза. Според психолозите обаче е недопустимо подобно изказване във време, когато човешката психика е доста чувствителна, особено на народи, които преди кризата са имали политически, икономически и финансови трудности в продължение на много години.

А какво знаем за вирусите:

Коронавирусите са вируси, които ги има в природата. Има такива, които поразяват влечугите, има такива, които поразяват и птиците, има вируси и при бозайниците. Те са групи вируси – парагрипни, гетични, хепатитни и корона. Но твърдението, че вирусът е „създаден“/ възникнал и поразява хората е твърде грешно. Може да има свински грип, който вирус със времето да се е преобразил, така да се каже, защото вирусите са много прилепчиви, те дърпат от ДНК-то на човека, например, и го включват към своето. По този начин вирусите се репликират и организмът не може да го познае.

Затова не знам дали този вирус не е бил с друг тип изява преди това.

Вирусите са микрооранизми, които не са живи, те стават живи, когато проникнат в организма, влизат в клетката и започват да се размножават, а след това се разпръскват. След целия този процес те могат да приемат дадени гени и да имат мимикрия или организмът да не може да се пребори с тях. Но организмът не може да се пребори с тях, когато има проблеми с имунитета. Човешкият имунитет е уникална система, която има невероятни възможности, възможности, които медицината не може да произведе.

Хората, които страдат, са тези, които имат именно проблеми с имунитета.

Всички мерки технически не се очаква да дадат ефект, твърдят специалисти. Няма как процесът да бъде спрян, а просто е органичен.

Трябва да се подчертае, че смъртността в Италия е много голяма, защото там има много възрастни хора.

Също така проблемът е в закаляването на хората, което липсва при днешното поколение, което не излиза – не летува, не диша. Защото кафенетата са пълни, а планината празна, категорични са всички лекари.

Хората лесно се управляват със сраха. Дават си свободата без да преценяват причината за смъртността, казват психолозите.

Когато една зараза се предава по въздушно капков път – тогава безспорно цялото население е болно - например около 2-ри септември едно дете се разболява с варицела и след три седмици цяла България е болна, твърдят отново лекарите.

Проблем обаче е, че има и лекари, които се паникьосват.

Проблем са и доброволците, според някои специалисти по вирусни болести, които казват, че доброволците нямат медицински знания, както и разумна сметка за това как трябва всъщност трябва да се погрижат за човек в нужда.

Относно клиповете на болни чужденци, които бяха публикувани в социалната мрежа, с цел да се покажат негативните последствия от заразата, също имаше коментари.

Според заразените в клиповете – те имали болки по цялото тяло, но коронавирусът не поразява нервните влакна или ставите, казват медиците.

В Китай вече има учебник за САРС-КОВИД-19, който е преведен и на английски, а днес от към Националния щаб се присъединиха и учени от БАН – статистици, според които до 3 месеца вирусът няма да го има, ако днес спазваме строга карантина.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK