Двама прокурори и един съдия продължават в надпреварата за европейски прокурор от България

Снимка: Infomreja.bg

Комисията по подбора на кандидатите за длъжността европейски прокурор от Република България предложи на министъра на правосъдието Цецка Цачева кандидатурите на прокурор Десислава Пиронева, прокурор Светлана Шопова-Колева и съдия Теодора Георгиева (по азбучен ред) за участие в надпреварата за поста.

Процедурата по подбора премина през два етапа – проверка по допустимост на кандидатите въз основа на представените от тях документи и публично изслушване на допуснатите кандидати, проведено на 18 февруари 2019 г., и излъчвано в реално време на сайта на Висшия съдебен съвет.

Предстои  до 13 март т.г. министър Цачева да внесе трите предложения в Министерски съвет, след което одобрените кандидатури ще бъдат изпратени на секретариата на Комитета по подбора в Брюксел в срок до 31 март т.г.

Съгласно Регламента за създаване на Европейската прокуратура, трите кандидатури, излъчени от българската страна, ще бъдат разгледани от Комитета по подбора, създаден в съответствие чл. 14, параграф 3 от Регламента, като и тримата кандидати ще преминат присъствено изслушване.

След разглеждането на кандидатурите и изслушването, Комитетът по подбора ще изготви становище за квалификацията на кандидатите и ще посочи дали те отговарят на условията по чл. 16, параграф 1 от Регламента. Комитетът ще класира кандидатите според тяхната квалификация и опит, за да укаже реда на предпочитане.

След получаване на обоснованото становище на Комитета, включително на списъка с класирането, Съветът на ЕС, като действа с обикновено мнозинство, ще избере и назначи един от кандидатите за европейски прокурор от България.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK