Двама мъже от Баничан и огнеборци спасиха поредния щъркел, паднал от гнездото си

Снимки: Димитър Попов

Скоростна акция за спасяване на поредния млад щъркел, паднал от гнездото си, проведоха днес в гоцеделчевското село Баничан най-старият тракторист и земеделец в селото - Иван Товиров, неговият съселянин Стоян Неделчев, секретарят на местното читалище Румяна Джибова, огнеборци от противопожарната служба в Гоце Делчев и председателят на Българското дружество за защита на птиците, клон Гоце Делчев - Димитър Попов.

За поредния случай на бедстващ щъркел спасителите му от Баничан информирали природозащитника Димитър Попов. Местните жители Стоян Неделчев и Иван Товиров, след като намерили падналата птица я прибрали в двора на Неделчев, за да я предпазят от скитащите по селото кучета.

От своя страна след обаждането на Румяна Джибова за случая, дежурният служител в Община Гоце Делчев свързал бързо Димитър Попов с централата на противопожарната служба. Пристигналите на място огнеборци качили щъркела на покрива на къщата.

Случаят събра много хора пред къщата на Стоян Неделчев, които наблюдаваха спасителната акция и се радваха, че благодарение на намесата на огнеборците и хората от Баничан птицата бе спасена.

Малки деца дори имаха щастието да пипнат малкото щъркелче, коментира Димитър Попов. Според него е твърде възможно падналият щъркел да е един от трите млади щъркели, които тази година бяха излюпени в гнездото, което е под видеонаблюдение в с. Баничан.

Попов сподели още, че по това време на годината младите щъркели започват да напускат гнездата си, а част от опитите им за излитане и кацане понякога са неуспешни.

"Нужни са съвсем малко усилия, за да може те да получат шанс за оцеляване. Ето защо много ценя подкрепата на местните хора в стремежа им да бъдат полезни за спасяването на дивите птици. Това показва, че не ни е все едно за средата, в която живеем. Благодаря им от сърце", заяви още председателят на гоцеделчевския клон на БДЗП.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK