Гешев: Случаят със заловените шпиони е без аналог в новата ни история

Снимка: БГНЕС

Той открои съществения принос на министъра на отбраната

Ръководител на заловените руски шпиони е бивш ръководен кадър на служба на "Военно разузнаване" и настоящ резидент. Това стана ясно от брифинга на говорителя на главния прокурор Сийка Милева.

Неговата основна задача е била да изгради нелегална агентурна мрежа и за тази цел вербувал лица, които са имали достъп до класифицирана информация държавна тайна на България, НАТО и ЕС. В групата по шпионство участвала съпругата на резидента, която има двойно гражданство - българско и руско. Тя играла ролята на посредник между резидента и служител на посолството на Русия, като е предавала класифицирана информация и парични средства.

Документирани са разговори между нея, резидента, както и нейни посещения в посолството на Русия.

На брифинга представиха и видео от нейно посещение в посолството на Русия, като след това е провела разговор със съпруга си, непосредствено след излизане от посолството.

Групата се състояла от пет човека и действала по следния начин: резидентът провеждал среща с тях всеки месец на предварително уговорена дата, час и място. Уговаряни били резервни дати и часове. Останалите участници в групата били военнослужещи и заемащи висши държавни длъжности. Част от вербуваните лица били обучавани от резидента в оперативно майсторство.Тяхната цел била да събират и да предоставят на резидента класифицирана информация, достъп до която са имали вследствие на задълженията им. Всички те имали разрешение за достъп до класифицирана информация и такава предавали на организатора на групата, с която застрашавали националната сигурност на България, изтъкна прокурор Милева.

Главният прокурор Иван Гешев се надява случаят със заловените руски шпиони да не послужи отново за разединение, а за обединение на българските граждани. На брифинг пред журналисти Гешев се надява да не се разделяме по всякакви признаци от десетилетия и да не забравяме, че преди всичко на първо място сме българи.

"Надявам се да се обединим на основата на това, че обичаме родината - дума, която сме започнали да забравяме, ...(да се обединим, бел.ред.) на това, че сме българофили, а не българофоби, за това, че защитаваме българския интерес, а не го продаваме за жълти стотинки. Не мразим чужда държава, а сме длъжни да защитим България", изтъкна Гешев.

Той обясни, че случаят е без аналог в новата ни история, а и след 1944 г. Лично Гешев е дошъл на брифинга на прокуратурата, с мотив да каже на хората, че могат да се гордеят с българските служби за сигурност, с ДАНС, служба военно разузнаване, които в последните години възстановили своя професионален капацитет, силно пострадал в годините на прехода.

"Искрено се надявам това да е траен процес, защото това е в интерес не само на България, а и на всеки един българин", категоричен бе Гешев.

Той открои съществения принос на министъра на отбраната и на ръководителя на военното разузнаване Велко Атанасов./ news.bg
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK