Христо Иванов с два нови сигнала за чекмеджето на Борисов

Христо Иванов, снимка: ДБ

“Тук не става дума за любовна история. Става дума за безконтролна власт“

Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов подаде сигнали до главния прокурор и до Националната служба за охрана във връзка с интервюто на премиера Бойко Борисов пред германския вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг", в което той потвърждава автентичността на снимките на чекмеджето от спалнята му в резиденция “Бояна”.

“Тук не става дума за любовна история. Става дума за безконтролна власт, която се е превърнала в неограничена корупция”, заяви Христо Иванов и посочи, че Борисов вече няма приемлива версия - нито политически, нито юридически, за историята с чекмеджето.

“Подаваме този сигнал, за да можем в следващия парламент да тръгнем към разплитането на това гнездо от усойници, които пият кръвта от Българската Република и я превръщат в ресурс за задоволяване на собствените интереси”, каза още съпредседседателят на Демократична България.

В сигнала до прокуратурата Иванов цитира думите на министър-председателя за изготвянето на компромат и припомня и оповестената от медиите информация от НСО, че не допуска до пазените от нея обекти непроверени хора.

“При това положение, или НСО не са извършили адекватна проверка, която да предотврати изготвянето на компромат срещу премиера на републиката и прикриват това чрез формална проверка, или, напротив, операция по компрометирането на охраняваното лице не е имало”, казва той.

Добавя, че това повдига въпроса дали е налице пропуск на НСО да предотврати внасянето на компрометиращи материали, дали от НСО “са участвали целенасочено в подобен комплот”, или внасянето е станало със съдействието на самото охранявано лице. Задава и въпроси към прокуратурата, свързани с обявеното  досъдебно производство по случая.

“Всъщност, независимо дали тази медийна басня, съшита с бели конци от Шехерезада, получи някакво потвърждение или не, сам по себе си фактът, че е толкова лесно българският премиер да бъде компрометиран, е изключителен проблем, посочва Иванов.

Той припомня и аудиозаписите на Борисов, за един от които вицепремиерът Томислав Дончев допусна, че такъв разговор се е състоял. Посочва, че записите показват и нещо друго - твърде близките отношения между Борисов и ръководството на прокуратурата,  отвъд нормалното взаимодействие между органите на изпълнителната и съдебната власт.

“Това обяснява и липсата на каквито и да било убедителни действия на прокуратурата по отношение на въпросните снимки и записи.  Казано на по-прост език: в една лодка сте с премиера. Вие го пазите от разследвания, а той прави всичко възможно да няма реформа на прокуратурата, която да ограничи Вашата безотговорност, и да изпълнява всичките Ви законодателни и други прищевки”, казва Христо Иванов в сигнала си до главния прокурор.

Съпредседателят на Демократична България посочва, че не храни илюзии, че държавното обвинение ще извърши пълна и обективна проверка и посочва, че има още един мотив да подаде сигнала.

“В първия от записите Борисов Ви цитира да се хвалите колко обичате да се “правите на луд”. След изборите догодина възнамерявам да инициирам парламентарна анкета, която да провери (без)действията на прокуратурата по този казус. С цел процедурна икономия, искам, когато Ви задавам тези въпроси, да мога да се позова на факта, че лично съм Ви сезирал с тях”, казва той.

Сигналът до НСО е за нарушения на Закона за Националната служба за охрана. В него Иванов настоява началникът на службата Емил Тонев да разпореди нова проверка на изложените от Борисов обстоятелства, която да изясни всички обстоятелства около изпълнението на задълженията на НСО по охраната на министър-председателя. Съпредседателят на Демократична България настоява резултатите от тази проверка да бъдат оповестени публично заради обществения интерес.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK