Двама братя от Господинци превърнаха запустелите земи край селото си в лавандулови полета

Снимки: Личен архив

Време разделно, време на кръстопът!

Ако за хиляди млади хора на България правилният път е да изберат Терминал -1, да оставиш роден край, род и семейство, за да отидеш зад граница, да се кланяш на "Бога - евро и паунд", то братята Ведат и Исмаил Хаджиеви от Господинци предпочетоха да останат в България и да превърнат една пустош в синьо море от лавандула.

Вчера двамата братя поканиха кмета на Господинци - Ахмед Ходжов, заедно да се разходят и да разгледат какво се случва в местността Лозята край селото. Ахмед Ходжов признава, че от 2005 г. досега умишлено е избягвал да ходи в тази местност, защото му навява само тъга.

"С болка в душата тръгнах и сега, знаейки, че ще се срещна със спомените от детството ми и отново ще видя лозето, което ми бяха оставили родителите ми и  което почти последен от селото оставих, за да го превърне времето в пустош. Виждайки болката и сълзите, които напираха в очите ми, хитрият Ведат ме изкачи на най-високия хълм Падарника.

Там, където някога е стояла колибата на пъдаря, пазил лозята на Господинци и Осиково, за да видя от там как от три години той и брат му Исмаил се борят със земята и се опитват да превърнат запустелите лозя в лавандулови полета", разказва поредния си увлекателен разказ кметът на Господинци. 

Силно впечатлен, Ахмед Ходжов споделя, че от виското пред очите му се заредили картини на добре подредени ниви, с едногодишна, двугодишна и тригодишна лавандула, ухаеща и изпълваща с мирис на живот съживяващата се запустяла местност.

"След няколко години и ти, и съселяните ни ще видят как ще преобразя лозята в лавандулови полета и ти няма да тъгуваш повече за тях", било обещанието  на младия фермер Ведат пред кмета на селото при тяхната паметна разходка, от която стана ясно, че и в България има поминък, стига достатъчно да си обичаш родния край и да си трудолюбив.

„Ходейки из лавандулата, отправях огромна молба към висшата сила да даде още повече сили на младия Ведат Хаджиев и неговите думи да се сбъднат, за да не се обръщат в гробовете дедите ни, че земята, която ни оставиха, се превръща в пустош и че трябва замята и България да ги има", заяви кметът Ходжов с признанието, че от гледката, на която се е насладил, и от думите на младия си съселянин много от изгубените надежди са се върнали и на сърцето му е станало по-леко.

 

Пустошта, която днес ухае на лавандула

КОМЕНТАРИ

Аз08:31 - 02.07.2018
Ако от лавандулата не се печели, нямаше да я отглеждат във Франция. Браво на тези млади хора.
до Дебрен18:39 - 01.07.2018
Ало дебренецо не наричай Родината ми тоалетна че ако ми паднеш някъде жив ще ти одера кожата от главата до петите .Окрадохте и съсипахте държавата сега я наричате тоалетна долни и гадни друговерци които нямате ни срам ни очи . Където и да отидете да слугувате по чуждите държави същите дебренски крадливи и смръдливи лайна ще си останете
Запознат13:50 - 01.07.2018
Ааа знам го този от Господинци викат му хварчилото търчи и хварчи само с лъжи и хвалби се занимава."скъсан гъз".
Дебрен20:09 - 30.06.2018
Алооп тъпи журналета колко и да ви се иска младите няма да останата в тоалетната на европа и малко да ви разесня някой работи от един декар лавандула се добива един килограм и половина масло полвинката отива за разходи остава едно кило цена 70 евро а на запад това е минималната надница сметнете да видите къде е по добре смешници

FACEBOOK