Два земни труса разлюляха Сатовча, хората в паника

снимка: dariknews.bg, архив

Два силни труса разлюляха Сатовчанско тази сутрин. Първото земетресение е регистрирано в 9,48 часа местно време. По данни на Европейския сеизмологичен център то е с магнитут 3,9 по скалата на Рихтер.

Епицентърът е на 1 километър южно от Сатовча и на 58 километра от Смолян, дълбочината на земния трус  - 10 километра. 

Два часа по-късно - в 11,43 часа, е усетено второ силно земетресение, с магнитут 3,8 по Рихтер. Дълбочината е 5 километра, а епицентърът - 8 километра югоизточно от Сатовча.

Двата труса уплашиха най-много жителите на сатовчанското село Осина. При двете земетресения по-голямата част от хората излезли извън домовете си в очакване на нов трус.

"Има напукани мазилки, тавани и покриви на къщи. Като цяло обаче щетите са незначителни", каза кметът Славчо Хаджиев.

Най-критично е положението с три къщи, които са напукани още от февруари миналата година след активиралото се свлачище в селото. За тях има заповед за евакуация на семействата. Хората обаче отказват да напуснат домотете си, обясни местният управник. 

От Общината в Сатовча са изпратили становище до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане за отпускане на средства за ремонт на постройките, до момента обаче няма преведен нито лев, каза още Хаджиев.

Днешните земетресения допълнително усложниха ситуацитя в тези къщи, допълни кметът на Осина.

 

КОМЕНТАРИ

Бях в Кочан21:15 - 28.08.2013
Абсолютно нищо не съм усетил
Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK