Два спасени ястребови орела заминават за Испания

Снимки: Агенция "Митници"

Представители на Зелени Балкани, Агенция „Митници" и Министерството на околната среда и водите изпратиха днес символично два ястребови орела, които ще се включат в размножителна програма в Испания. Събитието се състоя в района на столичното летище, пред Митница Аерогара София, а орлите ще отлетят от България с полет за Мадрид във вторник.

През годините българските митници са задържали множество защитени животни и случаят с ястребовите орли е само един от примерите. Той е емблематичен, защото показва, че доброто сътрудничество между институциите и НПО дава резултати - не само нарушението е разкрито, но и животните оцеляват и дори могат да бъдат включени в програми, спасяващи вида им, заяви говорителят на Агенция „Митници" Тамара Влайкова.

Двете хищни птици влизат в полезрението на институциите и Зелени Балкани в края на март 2010 г. (27.03.2010 г.), когато в района на ГКПП Ферибот Видин митнически служители извършват проверка на лек автомобил, напускащ България в посока Румъния и Западна Европа. В колата се превозват две птици от изключително редкия вид ястребов орел (Hieraeetus fasciatus), за които са представени с фалшиви придружителни документи.

Птиците са задържани от митническите служители и са настанени в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани. Впоследствие, при обиск по друго обвинение към същото лице сигнал в дома на нарушителя, полицията открива фалшиви сертификати за износ на птици, печати на Министерството на околната среда и водите и Австрийското министерство на земеделието, горите и околната среда. След продължила дълго съдебна битка контрабандистът получава условна присъда, а орлите са отнети в полза на държавата.

Тъй като в България този вид няма популация, екипът на Зелени Балкани се свърза с природозащитници от GREFA, които работят по програма за завръщане на вида в Испания. След изпращането им там, двете птици ще бъдат включени в размножителни двойки и техните поколения ще летят свободно в небето. Така ще бъде поправена поне малко щетата върху природата, нанесена от бракониера.

Произходът на птиците остава неясен, тъй като те са придружавани от фалшиви украински документи. Като цяло видът се среща предимно в Южна Европа, както и в Африка, Близкия и Средния Изток, като европейската популация се определя на 920-1100 двойки.

„Изказваме специалните си благодарности на митническия служител, Вячислав Рангелов, открил орлите, който е основната причина за това събитие днес!", заяви Ивайло Клисуров - управител на Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани.

Като награда за предотвратяването на това и други подобни престъпления срещу природата, през 2014 година Рангелов, който днес вече е пенсионер, бе отличен с награда „Аз пазя горите и орлите на България".

Ястребовите орли са с дължина на тялото около 68 см и размах на крилата 165 см. Наричат се „ястребови" тъй като летят с бързи махове, подобно на ястреб. При възрастните екземпляри окраската отгоре е сиво-кафява с черни резки по плещите, а отдолу - белезникава с контрастни кафяви щрихи; опашката е дълга с широка черна ивица на върха. Младите орли са тъмнокафяви отгоре, а отдолу - охристочервени или кафяви. Природозащитният статус на птиците у нас е критично застрашен. У нас през годините са установявани единични непостоянни гнездови находища в южната част на страната.Видът фигурира в Закона за биологичното разнообразие, Приложение 2 на Международната конвенция CITES и Приложение А на Регламент ЕС 338/97, уреждащ прилагането на CITES конвенцията в рамките на Европейския съюз.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK