От 18 януари учениците от 5-и до 12-и клас поетапно се връщат в училище

Снимка: БТА

Има подобрение на епидемичната ситуация

Учениците от 5-и до 12-и клас се завръщат поетапно в класните стаи от 18 януари, ако епидемичната обстановка в страната го позволява. Това заяви пред журналисти просветният министър Красимир Вълчев.

„В следващите седмици ситуацията може да се подобри, може и да се влоши. Ние се надяваме да се запази положителната динамика за намаляване броя на заразените, намаляване на броя на хоспитализираните. Ако тя се подобри, ще пристъпим към поетапно връщане, или по-точно към вариант на редуване - една част от учениците да бъдат в къщи, другата част да се върнат. Обсъждаме с министъра на здравеопазването, ще разрешим някои допълнителни дейности като държавните изпити по професия, олимпиадите...“. 

Министър Вълчев посети столичното 143-то училище „Георги Бенковски“, за да проведе разговори с училищното ръководство и педагогическите състави, относно организацията на учебната дейност. Той увери, че връщането на малките учениците е най-разумното решение.

„Преценихме, че връщането на децата в предучилищна възраст 1-4 клас е разумно. Има и подобрение на епидемичната ситуация. То не достатъчно да върнем всички ученици, но ни дава тази възможност - малките деца, това са и научните изследвания, носят по-малък вирусен товар, по-малка степен са преносители на вируса.

Голямото мнозинство на родителите са за връщане на децата, нормално е, училището е най-добрата среда, в която децата могат да натрупат знания и умения, да бъдат възпитани. Обучението от вкъщи, от разстояние в електронна среда е временна компенсаторна алтернатива“. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK