Два протеста белязаха 3-ти март в Гоце Делчев

снимка: infomreja.bg

Два протеста, коренно различни един от друг, но пък с почти идентични послания и искания, се проведоха днес на двата площада в Гоце Делчев навръх националния празник. С протестен митинг срещу монополите, високите цени на тока, високите лихви, налагани от банките, срещу бюрокрацията и цялата система, по която се управлява България вече 23 години, жителите на града се включиха в националните протести, залели днес цялата страна. 

От трибуната на площад „Гоце Делчев” ораторите Мая Семерджиева, Катерина Пелтекова и Иван Сабахлъков поздравиха събралите се неврокопчани с 3-ти март. Освен исканията за пълна ревизия на ЧЕЗ и прекратяне на договорите с дружеството, те призоваха неврокопчани да започнат революция за изчистване на корупцията и бюрокрацията. 

"България се управлява по шаблон, именно когато този шаблон се разчупи и накараме чиновниците да излязат от канцелариите, за да видят и решат проблемите на хората, само тогава ще имаме претенции, че живеем в демократична държава. Всички институции трябва да заработят за хората, а не против тях. Кои получават помощи, кои получиха дърва за зимата, доволни сме от обслужването на институциите, от работата на съда, полицията, прокуратурата. Ето това са проблемите на хората, затова трябва да протестираме и да си търсим правата", заявиха от микрофона организаторите на митинга. 

На площад "Гоце Делчев" бяха коментирани темите за образованието, за възпитанието на децата, за пороците, за дрогата, която продават дилърите на подрастващите, за здравеопазването и други.

"Това е последният протест на този етап, на ход е президентът Росен Плевнелиев, който е наш съгражданин и в момента е единственият, на чийто плещи се стовариха големите отговорности за държавността в страната ни. Оставаме обаче в протестна готовност и в никакъв случай няма да останем пасивни, ако се допусне да продължи агонията на българския народ", предупредиха ораторите. 

Те призоваха кмета Владимир Московда организира кръгла маса, на която протестиращите да поставят исканията си.

"Каним президента да посети родния си град Гоце Делчев и да се довери на съгражданите си, които няма да го подведат, защото сме свидетели и на подобни опити. Проблемите на българите са едни и същи - от Гоце Делчев до Видин и от Кърджали до Силистра", заяви Иван Сабахлъков.

Протестиращите на площад „Гоце Делчев" се обявиха също и против строителството на нова джамия в Гоце Делчев. Всички се преклониха пред паметта на загиналите за освобождението на България от турско робство, а протестът, като на празник, завърши с хора и веселие.

"Ало, кафеджиите, станете от масите и елата на площада, иначе с количките ще карате пясък на Айдън Мохамед да построи джамията". С тези думи се обърна организаторът на другия протест Андон Балтаджиев към хората в съседните заведения, чакащи да започне протеста на площад "Македония". 

Да подкрепят протеста срещу изграждането на джамия и културно-търговски център в местността „Текето" бяха дошли в Гоце Делчев и активисти на ВМРО от Благоевград и Пловдив.

"Да спрем ислямизацията, което е зловещо явление и най-висшата политика, която се прокарва чрез строителство на огромни мюсюлмански храмове в цяла България", заяви от трибуната бившият депутат от Атака Павел Чернев, който пристигна от столицата специално за протеста. Той предупреди, че ако проектът за джамията бъде прокаран, ще стане горещо.

"Строителството на джамията в Гоце Делчев цели насилствената подмяна на културата и традициите ни в Гоце Делчев. Това не е нашата култура, това не е моята култура, това дори не е културата и на обикновените мюсюлмани. Оттеглете проекта за строителството, г-н Мохамед, не удряйте шамар по религията ни", призова Христина Попова.

"Кой е арабският гражданин, закупил земята в местността „Текето” и срещу какво той е дарил на Районното мюфтийство, в лицето на районния мюфтия Айдън Мохамед, който сега иска там да строи джамия. Вярно ли е, че въпросният арабин е бил лидер на забранена ислямистка организация и проповядваща радикален ислям, поради което е бил екстрадиран от България като заплаха за националната сигурност", бяха част от въпросите, на които организаторите на протеста препоръчаха да отговори именно Айдън Мохамед.

Никой от организаторите и ораторите на протеста на пл. "Македония" обаче не се позова на представения преди дни доклад на временната комисия към Общински съвет - Гоце Делчев за констатациите от направените проверки на документите за строителството на джамия.

Общински съветници от ПП ГЕРБ, които бяха на площада сред протестиращите, също не намериха смелост пред гражданството да оповестят констатираното от комисията, както и да обяснят на жителите на града и гостие, че същата комисия е оторизирана от Общинския съвет да извърши проверка и на документацията, която притежава Районното мюфтийство, за да установи кой е подписал документите с невярно съдържание, кой се е облагодетелствал и кои са виновниците, довели до създаването на етническо напрежение в Гоце Делчев.

Организаторката на протеста на площад „Гоце Делчев" Мая Семерджиева назова името на бившия архитект на община Гоце Делчев, изготвил и подписал документите за строителството на джамията, който в момента е обект на разследване.

 

снимка: infomreja.bg
снимка: infomreja.bg
снимка: infomreja.bg
снимка: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Бръмбар11:46 - 05.03.2013
qnel, как точно това с джамията е постановка?! Постановката означава фалш, а единственото фалшиво нещо в случая е издадената виза за строеж от Анушка Костадинова. Установеното нарушаване на закона няма как да е постановка, образуваното дело - също. Въпросът се политизира вече и от "Активна съвест" с неоснователното в момента искане на оставката на Москов. Но като оставим политиката в случая си има нередности, които ще видят бял свят точно благодарение на протестите.
GOFI01:05 - 05.03.2013
АЗ ДО ВЧЕРА СЕ МОЛИХ НА МОСКОВ ДА МИ ОПРОСТИ ДАНЪЦИТЕ И СЕГА ВЕЧЕ СЪМ С ЛЮБОВНИКА МИ МИТКО, ЗА КОЙТО ОТ СТРАСТ ДАЖЕ РАБОТЯ БЕЗ ПАРИ ЗА КЛАУЗАТА, КАКТО КАЗВА НАШИЯ ГУРУ ДОНЧО И БОСА НИ ВЕСО! ДА ЖИВЕЕ КЕЛЕПИРА!
qnel20:03 - 04.03.2013
tova s dzamiata e postanovka na gerb
неврокоп18:44 - 04.03.2013
Защо общината не каже ясно и гласно,че проблема с джамията го създаде онази алчна архитектка Анушка Костадинова за 50 хиляди лева като издаде фалшива виза и измами мюфтията,който си поверваха че проекта ще мине.! Затова Москов я изрита като мръсно коте. Нека органите да си свършат работата,че народа ще се хване за гушите и тогава лошо!

FACEBOOK