Макрон: Приемането на България и Румъния в ЕС беше твърде прибързано

Снимка: БГНЕС

Френският президент иска по-сериозен контрол спрямо приемането на "подобни страни" в ЕС

Последното голямо разширяване на ЕС, когато Румъния и България се присъединиха през 2007 г., е било твърде прибързано и е необходимо повишено внимание при приемането на още членове от регион, засегнат от корупция и престъпност, смята френският президент Еманюел Макрон.

В публикация за новите промени в процеса на приемане на нови членове в ЕС агенция Ройтерс обръща внимание на френската позиция и по-специално на отношението на Еманюел Макрон към балканските държави в и извън Съюза.
Агенцията твърди, че предложените от Европейската комисия промени в системата за приемане на нови страни ще бъдат с цел да се даде възможност на съществуващите членове да „кажат повече“ и да изразят по-ясно своята позиция. Ще бъде направен опит, според Ройтерс, да се „умилостиви“ Франция, наложила „вето на разширяването на Съюза за шест държави на Балканите“.

Припомнят се събитията през октомври, когато президентът Еманюел Макрон блокира процеса на стартиране на преговори със Северна Македония и Албания, причислили се към Сърбия, Косово, Черна гора и Босна и Херцеговина. Комисията се надява да убеди Франция да оттегли възраженията си преди срещата на върха в Загреб с балканските държави през май.

„Макрон се превърна в най-прямата фигура сред европейските политици“, продължава Ройтерс. „Според френския президент последната голяма експанзия, когато Румъния и България се присъединиха през 2007 г., е била твърде прибързана и е необходимо повишено внимание при добавянето на още членове от регион, засегнат от корупция и престъпност“.

Промените, които се очаква Комисията да разкрие в сряда, ще дадат на съществуващите членове правомощия да замразяват процеса на приемане за нови страни или да принуждават страните да рестартират преговорите за влизане в някои области на политиката от самото начало, твърди текста. В региона на Балканите ще се провеждат повече срещи, за да се даде повече гласност на политиците за процеса.

„Макрон иска да бъде смятан за водеща фигура в Съюза и ние можем да се съобразим с това, тъй като доверието в ЕС е изложено на риск“, цитира агенцията високопоставена фигура в ЕС, участваща в реформите.
Предложенията на Комисията обаче ще се противопоставят на някои френски изисквания, твърдят запознати, между които са средствата за нови членове да идват от пари, заделени за бедните страни, които вече са в ЕС. Подобен ход според представители на ЕС би застрашил подкрепата за разширяване за сметка на съществуващите бедни членове.

Член на ЕС заяви, че все още не е ясно дали Франция ще бъде удовлетворена от новите предложения: „При Макрон имаме 60% шанс за успех. Всички други правителства в ЕС също трябва да се съгласят с новия метод“, твърди неназованият източник.
„Други страни, включително Холандия и Дания, също са скептично настроени към разширяването, но в ЕС казват, че ако успеят да убедят Франция да оттегли възраженията си, тези страни вероятно ще я последват“, твърдят източниците.

Високопоставения служител в ЕС заявява още: „Без Макрон нито холандците, нито датчаните сами биха блокирали преговорите; със сигурност не за Северна Македония, вероятно дори не и за Албания“. /БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK