Два договора по проекти подписа за ден кметът на Разлог

инж. Красимир Герчев, снимка: infomreja.bg, архив

Кметът на Община Разлог Красимир Герчев подписа договори по два проекта в рамките на един ден. Единият проект е свързан с предоставянето на нов вид социална услуга, а другият е за подобряване на инфраструктурата в планинската община.

Социалният проект „Грижа в семейна среда” на стойност 206 237 лв., финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, бе подписан с Агенцията за социално подпомагане.

Проектът предвижда чрез създаване на Звено за услуги в домашна среда да се разшири дейността на „Домашен социален патронаж” при подпомагането на лица с трайни увреждания и възрастни хора.

„Ще се създаде възможност на 50 лица с трайни увреждания с ограничения или невъзможност за самообслужване да получат подкрепа и съдействие за социално включване, за извършване на комунално – битови дейности чрез почасово предоставяне на услуги в домашна среда. Продължителността на проекта е 14 месеца”, коментира кметът Герчев.

В проекта се предвижда да се подкрепят и наемат 30 безработни лица в трудоспособна възраст, които не са придобили право на пенсия да  извършват тези услуги.

Градоначалникът подписа и договор на стойност 4 754 357 лева. Проектът „Устойчиво развитие, повишаване на икономическата активност и подобряване качеството на живот в община Разлог чрез реконструкция и рехабилитация на общинска пътна инфраструктура” по Програма за развитие на селските райони 2007-2013г. бе подписан в Държавен фон земеделие.

По проект ще се извърши рехабилитация на пътната мрежа в Разлог, селата Годлево, Долно и Горно Драглище. През първия етап на проекта строителните дейности ще бъдат съсредоточени на пътя в зоната на курортно-туристическо образование „Пирин” в м. „Бетоловото”. Вторият етап обхваща участъка от с. Долно Драглище до с. Горно Драглище като част от пътя Баня – Добърско, в третият етап ще се изпълни реконструкция на пътя Разлог-Годлево.

Рехабилитацията на пътищата включва асфалтиране, изграждане на тротоари, подмяна на съществуващите бордюри, отводняване и изграждане на канавки и други. Проектът предвижда озеленяване с декоративни дървета и храсти, монтиране на пейки, пътни знаци, информационни табели и пътна маркировка. Ще бъде изградена велоалея на пътя на курортно-туристическо образование „Пирин”.

Проектите имат за цел да подобрят качеството и условията на живот в община Разлог от една страна чрез предоставяне на нови социални услуги, и чрез реконструкция и рехабилитация на съществуващата общинска пътна инфраструктура от друга.

Според експертите реализацията на подобни проекти ще допринесе съществено за подобряване на здравно и социално обслужване, а вследствие и подобряване на мобилността на населението до институциите. Значителна полза и търсен ефект ще бъде намаляване на времето за пътуване до административните, културните и спортни институции в общинския и областния център, както и повишаване на сигурността и комфорта при пътуване.

Сред ползите още са осигуряване на по-добър достъп  до образователни услуги, до работното място на икономически активното население, до по-добри условия за местния бизнес и туризма, за външни инвестиции и бизнес инициативи.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK