Акция „Да спасим Татяна и Ана от украинската хунта“ започна в Гърмен

Снимка: Infomreja.bg

Акция „Да спасим Татяна и Ана от украинската хунта“ тръгна тази сутрин от площада на общинския център в Гърмен.

Първи, които поемат инициативата да спасят от екстрадация украинката Татяна Кондратюк и дъщеричката й Ана, са представители на "Алианс на гражданите за България" и Фондация "За подпомагане жертви на престъпления и борба с корупцията".

Тази сутрин в Гърмен те стартираха подписка, която ще продължи и в големите градове на страната, както и ще бъдат предприети редица законови мерки България да осигури постоянно пребиваване на двете. Така ще бъде запазено цяло семейството и то да продължи да живее спокойно в Гърмен.

Татяна и Ана преди четири години са избягали от Украйна от бомбардировките и войната там и са свили семейно гнездо в Гърмен с руския гражданин Алексей Науменко, който е легално пребиваващ от преди 30 години, както писа ИНФОМРЕЖА.

От рано сутринта на площада в Гърмен се изви дълга опашка от хора, които застанаха твърдо зад Татяна и Ана като настояха те да бъдат оставени на мира да живеят спокойно и без да ги грози заплаха от екстрадиция.

За случая двете организации поемат ангажимента да алармират президента Румен Радев, вицепрезидента Илияна Йотова, министър-председателя Бойко Борисов, омбудсмана Мая Манолова, всички парламентарни групи,   еврокомисари и ЕК.

Пристигналите вчера в Гърмен представители на двете организации ще търсят подкрепата на обществото както в Гърмен, така и в цялата страна,   подкрепата на медиите и всички институции.

Според българските закони и съда двете украинки имат право да останат в България само още два месеца.

„Когато съдът е несправедлив и безотговорен при решаването на човешки съдби, се намесваме ние. Няма как едно дете, социализирано и намерило своята нова родина в лицето на България, да бъде върнато на хунтата в Украйна. Ще минем през ада, ако се налага, но ще спасим Татяна и Ана.

Към нас се присъединиха специалисти по международно право, адвокати от Украйна и много граждански движения от страната. Виждаме днес, че и хората от Гърмен и целия регион не са безразлични и от сутринта питат къде да се подпишат“, заявиха пред ИНФОМРЕЖА Соня Иванова - председател на АГБ, Ангел Гаджев, председателят на УС на ФБЖПБК Стилиян Иванов и експертът „Сигурност“ Максим Велев.

Вчера, в късния следобед те се срещнаха с украинката, дъщеричката й Ана и съпругът й Алексей Науменко.

Ана е в 7. клас и учи в училището в Гърмен. Детето успешно се представя във всички училищни конкурси, състезания и мероприятия. Има много приятели и говори перфектен български език. Ана е силно привързано към втория си баща Алексей и заявява, че не иска в никакъв случай да се връща към страховитите си спомени в Украйна.  

Алексей Науменко пък е руски гражданин който от 20 години легално живее и работи в Гърмен като преди това е живял и 10 години в Разлог и е работил в КЗК, разказа разтревоженият мъж пред ИНФОМРЕЖА. Той коментира, че Татяна също работи и се радват на прекрасното си семейство и чаровната дъщеричка.

Именно той помогнал на Татяна и дъщеричката й да избягат от войната в Украйна и по-късно в Гърмен той подписал граждански брак с нея станали семейство.

Тогава започнали и процедурите за придобиване на разрешение за постоянно и законно пребиваване на Татяна и Ана в България. Почти четири години ходене по мъките, съдилища, адвокати и накрая заради тенденциозни и неправилно представени пред съда факти от страна на Агенцията за бежанците на Татяна и Ана е отказан постоянен граждански статут в България.  

 „Първоначално Административен съд – София, реши делото за получаване на постоянен статут в полза на съпругата ми, но Агенцията за бежанците с лъжи обжалва решението и Върховния административен съд се произнесе срещу съпругата ми и тя загуби делото.

Адвокатът на жена ми й обясни, че най-рано до три месеца, най-много до шест, държавата ще поиска тя да напусне страната като вариантът тя и Ана да останат да живеят в България е само един, а именно да отидат в Украйна да подадат документи за получаване на виза „Д“ от българското посолство и да се върне.“

После ще може да кандидатства за временно, а по-късно и за постоянно пребиваване.

Такъв е бил законът. Татяна трябва да подаде молба в българското посолство в Украйна, молбата ще бъде изпратена в България в отдел „Миграция“ в Благоевград, който ще реши дали да издаде такова разрешение.

След това ще изпрати разрешението във Украйна и от там съпругата ми ще може да получи тази виза „Д“, която е всъщност резрешение за продължително пребиваване във България.  

Най-важното в тази сложна и напълно излишна административна операция е, че никой не може да гарантира сигурността на Татяна, ако тя отиде в Украйна да подаде въпросните документи. Просто ще я убият като предател и изменник, ще убият и детето й.

„Моля се българските институции да вникнат сериозно в проблема, който е повече политически, и да го решат на място в България без да се налага Татяна и Ана да се връщат в Украйна“, сподели още Алексей.

Той разказа, че спомените, стресът и уплахата в Татяна и Ана от войната в Украйна са още живи. При гръмотевици и хвърляне на пиратки по празници, когато той не си е в къщи, двете се крият под стълбите в жилището им в Гърмен, мислейки си за бомбардировките и страховитата война.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Неврокоп06:09 - 06.06.2018
само не мога да си обясня-как за сирииските мангали може.а за Украинци не може да останат в тази скапана страна.
Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK