Дупнишкото КТБ фалира, десетки изгоряха

Снимка: Нова ТВ

Стотици хора, вложили всичките си спестявания в „Дупнишката популярна каса”, се оказват жестоко ужилени. Обещавали им лихва, по-висока дори от тази в КТБ - 14%, някои стигали до 18%. 

Семейство е загубило 200 000 лева, а друг - 150 000 лева. Хората са продавали имоти, за да вложат пари в тази каса, разказа Нова ТВ. Каквото са спестявали, хората са влагали там. 

Има 38 жалби в прокуратурата. Емил Лазаров е пенсионер. Изгорял е с 50 000 лева. Подвел се по високата лихва. 

„Случайно минах оттам  и гледам на таблото - годишна лихва - 14 %. По това се подведох”, разказа Емил за „Здравей, България”. Без много да му мисли, пенсионерът внесъл първите 20 000 от спестяванията си. Подписал договор, но не го прочел. После видял, че популярната каса е регистрирана като кооперация, а той е вписан като неин член. 

В началото всичко било наред и Емил получавал лихвите си. Затова внася още 30 000 лева. За три години получава над 8 000 лева от лихви. 

И така до юни тази година, когато офисът затворил и Емил разбрал, че „Дупнишката популярна каса” е фалирала. 

На адреса в Пловдив, където е седалището на сдружението, няма никой. Телефонът за връзка е изключен. Собственикът на фирмата не е открит и в апартамента му в Дупница.  

В районната прокуратура в града са внесени 38 жалби. А Емил и другите ужилени са останали без стотинка. 

„Взимам пенсия 295 лева и съм на чиста нула. Целият ми живот съм спестявал по малко и мислех, дойде ли падежът, да изтегля тези пари и да изкарам, колкото ми остава да живея. Ако няма правосъдие, съм решил да взема една туба, да отида пред президентството и да се запаля”, споделя Емил със свито сърце. 

Потърпевшите са подали сигнали във всички отговорни институции, които биха могли да вземат отношение по казуса. До момента няма резултат.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK