Каква ще е съдбата на бездимните цигари?

Снимка: бТВ

Предложението на ГЕРБ спешно да се измени акцизът за т.нар бездимни цигари и така те да бъдат приравнени на конвенционалните стана повод за размяна на обвинения в лобизъм на най-различни нива – вътре в „Обединени патриоти”, в рамките на управляващата коалиция, между парламентарните групи в Народното събрание и даже между експерти в студиото на „Тази сутрин”.

В най-общ план, единият лагер защитава позицията, че иновативните тютюневи изделия са по-малко вредни за здравето и сега действията срещу тях са единствено и само в защита на местните производители на традиционни цигари. Другата страна в спора е на мнение, че няма достатъчно доказателства, че бездимните цигари вредят по-малко и в момента просто производителите им се борят да запазят високата си печалба за сметка на държавния бюджет.

Именно на това мнение е Александър Иванов от ГЕРБ. Той посочи, че бюджетът тази година е по-социален и с по-голям акцент върху образованието и сигурността, като 15-те милиона лева, които биха дошли от корекцията на акциза ще бъдат полезни именно в тази посока.

Той подчерта, че не става дума за повишение, а „да изравним цената на едни тютюневи изделия към цената на другите”.

Бившият му съпартиец и настоящ кадър на ВМРО Александър Сабанов обаче директно заклейми законопроекта като лобистки: „Той е толкова пролобистки към бюджета, колкото и нейното (на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова – б.р.) предложение миналата година за намаляване на кешовите плащания – всички знаем кой защитава този закон. Хората не са толкова неосведомени, че да не знаят чии интереси защитава – мисля че „Кой” е достатъчно да се каже в този случай”.

И допълни: „Определено се вижда не само в този случай, има и други случаи, в които се лобира със законопроекти”.

Според него ако има и малък шанс бездимните цигари да се докажат като по-малко вредни, трябва да им се даде път. Той отбеляза и че не е работа на депутатите да мислят как да пълнят бюджета при положение, че и Министерството на финансите има законодателна инициатива.

„Изцяло грешна е коалиционната политика – по този начин да бъдат вкарвани законопроекти и в зала на крак да се подписват от част от колегите”, посочи той.

Борис Ячев от НФСБ обаче беше категоричен: „Приходите в бюджета трябва да са приоритет за всеки представител на управляващото мнозинство. Управлението не е само да имаш министри и вицепремиери”. По думите му няма нито едно категорично доказателство, че нагреваемите продукти са по-безвредни от останалите видове цигари.

Той подчерта, че с колегите си от тази част на „Обединени патриоти” са подписали „без никакви пазарлъци и извиване на ръце”.

Проф. Румен Гечев от БСП запита защо толкова много се бърза да се променят акцизите при положение, че ЕС в момента прави проучване, на база на което ще променя директиви. Освен това, според него, промяната на закон от преди 8 месеца заради грешни разчети показва лоша работа на парламента.

Кръстина Таскова от „Воля” също запита защо се променя фискалната политика в средата на годината. Нейната партия иска законът все пак да влезе в комисия, за да бъдат всички видове тютюневи изделия „адекватно регулирани”.

ДПС не изпрати свой представител с мотива, че все още няма позиция. „Нямам съмнение как ще гласува ДПС, защото реално законът обслужва част от техните интереси”, заяви Александър Сабанов./ бТВ

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK