“140 години свобода” в Банско

Снимки: Община Банско

Вълнуващ спектакъл под надслов „140 години свобода” изнесоха възпитаниците на СУ „Неофит Рилски” – Банско, по повод предстоящия Национален празник на Република България – 3. март.

С много старание и обич учениците, напътствани от техните учители, бяха подготвили едни от най-емблематичните български стихотворения и песни, посветени на така изстрадания път към свободата на българската държава.

Наред с Вазовите „Опълченците на Шипка”, „Възпоменание за Батак” в салона на Читалище „Никола Вапцаров” прозвучаха патриотични песни, върнали публиката към героичните събития и личности, към трагизма и саможертвата на българския народ в борбата срещу петвековните окови. За да се помни и предава на поколенията духовната сила на един народ, който до смърт е защитавал националната си принадлежност и е показал на света какво значи воля за освобождение.

Гости на училищния спектакъл бяха кметът на община Банско – Георги Икономов, председателят на общинския съвет – Петър Баряков, ръководството на местната администрация и началникът на Регионалния инспекторат по образование в Благоевград – Ивайло Златанов.

В края на тържеството градоначалникът поздрави участниците и техните ръководители за прекрасното изпълнение и им пожела винаги да се чувстват истински българи, да помнят саможертвата на дедите ни и да отстояват принципите на свобода и правото на собствена идентичност.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK